Γερακίνα Μπουρίκα: «Όταν η αλήθεια ντύθηκε το ψέμα»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Λίντα, μια νεαρή κοπέλα στο Λονδίνο, η μοναδική κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας μετά από τον θάνατο των γονιών της, γνωρίζει και βιώνει τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της. Η Ηρώ, μια γυναίκα στην Θεσσαλονίκη, τριανταοκτώ χρόνων, απελπισμένη από μια σειρά αποτυχημένων σχέσεων και από την εμμονή της μητέρας της να κάνει επιτέλους οικογένεια, συναντά τον άνδρα που της προσφέρει τα πάντα…
Η Αθηνά, μια τριανταεπτάχρονη, χειραφετημένη γυναίκα που ζει στην Αθήνα, μετά την επαγγελματική της καταξίωση, προσπαθεί να βρει λύση για να σώσει την πολυετή φθαρμένη ερωτική της σχέση. Τρεις γυναίκες. Τρεις πόλεις. Τρεις ερωτικές ιστορίες, και η πτώση ενός αεροπλάνου που θα κοστίσει πολλές ζωές… «Όταν η αλήθεια ντύθηκε το ψέμα», της Γερακίνας Μπουρίκα, εκδόσεις Ωκεανός.

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαέξι να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, της Βασιλικής και του Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα», της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Μετά την έκδοση του πρώτου της βιβλίου «Έτσι το έγραψαν οι Μοίρες», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, η συγγραφή έχει γίνει η αποκλειστική της απασχόληση μαζί με την ανατροφή των παιδιών της.

-Μετά την επιτυχία του μυθιστορήματός σου «Έτσι το έγραψαν οι Μοίρες», ακολουθεί το βιβλίο «Όταν η αλήθεια ντύθηκε το ψέμα». Θα’ θελες να μας πεις κάτι παραπάνω για την ιστορία για όσους δεν γνωρίζουν; Καθώς και για την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου;
Η συντριβή ενός αεροπλάνου, είναι η αιτία να ενωθούν, τρεις γυναίκες, τρεις πόλεις, τρεις ερωτικές ιστορίες. Οι αποκαλύψεις ξεκινούν για εκείνες που μέσα από τα συντρίμμια αυτού του αεροπλάνου μαθαίνουν για τα δικά τους συντρίμμια μιας ζωής βουτηγμένης στο ψέμα. Ο τίτλος είναι ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου. Τι συμβαίνει στην ζωή των ανθρώπων, όταν κρύβεται η αλήθεια και επικρατεί το ψέμα. Βέβαια εκτός από την βασική ιστορία μέσα από το βιβλίο ξετυλίγονται πολλά κοινωνικά θέματα με το βασικότερο την βία μέσα στην οικογένεια.

-Από πού αντλείς έμπνευση για τα βιβλία σου; Έχεις επηρεαστεί από την εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης;

Η έμπνευση συνήθως δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι μια ανάμνηση, μια στιγμή που ζεις ή το άκουσμα ενός τραγουδιού. Η έμπνευση είναι όλα αυτά μαζί. Δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο. Όταν ξεκινάς να γράφεις όλο αυτό το συνονθύλευμα των ερεθισμάτων που έχεις πάρει ή έχεις νιώσει, ενώνονται και σε καθοδηγούν. Συνήθως η έμπνευση έρχεται όταν ξεκινώ να γράφω και όχι το αντίθετο.Από την σημερινή εποχή έχω φυσικά επηρεαστεί αρνητικά. Όμως υπάρχει και η πλευρά της θετικής επιρροής. Όταν όλα γύρω νιώθεις ότι καταρρέουν και πολλά πράγματα δεν είναι δεδομένα όπως παλιά, αναγκάζεσαι να πειραματιστείς. Και ίσως να ανακαλύψεις και δρόμους που άλλοτε δεν θα ρίσκαρες να προχωρήσεις γιατί το βόλεμα και η συνήθεια είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του πνεύματος και της εξέλιξης.

-Πώς ξεκίνησε η αγάπη για τη συγγραφή; Από μικρή ηλικία, για παράδειγμα, με ένα ημερολόγιο, μία έκθεση στο σχολείο;

Αν κρατήσουμε την ετυμολογία της λέξης συγγράφω, που σημαίνει γράφω κάποιο είδος κειμένου μεγάλης έκτασης, με σκοπό να εκδοθεί με ηλεκτρονικό ή έντυπο τρόπο, η αγάπη η δική μου γι αυτό ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια όταν κάποιος μου εξιστόρησε μια ιστορία κι εγώ έκανα την πρώτη μου προσπάθεια να συγγράψω ένα τέτοιο κείμενο βασιζόμενη σε αυτή. Αν με ρωτήσετε όμως πως και πότε ξεκίνησε η αγάπη του να γράφω, θα απαντήσω από τότε που άρχισα να γνωρίζω συνειδητά πλέον τον εαυτό μου και κάθε τι που με απασχολούσε και με επηρέαζε, το αποτύπωνα πάνω σε μια κόλλα χαρτί. Ίσως η διαφορά ανάμεσα στη γραφή και την συγγραφή να είναι πως η πρώτη ήταν έρωτας που τώρα πλέον με τη δεύτερη εξελίχθηκε σε βαθιά αγάπη.

-Πως είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα; Ποιες άλλες είναι οι δραστηριότητες σου;

Αν εξαιρέσεις τις δύο ή τρεις ώρες την ημέρα περίπου που θα καθίσω να γράψω το βιβλίο μου ή το κείμενό μου για την εφημερίδα που συνεργάζομαι, όλες οι υπόλοιπες ώρες είναι γεμάτες από τις καθημερινές δραστηριότητες που έχουν τουλάχιστον οι περισσότεροι που είναι γονείς. Πρωινά ξυπνήματα με παρακάλια να μην αργήσουμε στο σχολείο, απογευματινά δρομολόγια για εξωσχολικές δραστηριότητες και φροντιστήρια, διάβασμα μέχρι αργά το βράδυ και εκεί που έρχεται η νύχτα και με βρίσκει εξαντλημένη, θυμάμαι τις ταινίες που περιγράφουν τη ζωή των συγγραφέων χαμένους σε εξωτικά νησιά και ερημικές παραλίες και νιώθω πως κάποιος με εξαπάτησε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here