Γεωργία Πίσπα: Κέντρο πρόληψης «Αργώ»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αργώ» προέρχεται από την πρωτοβουλία των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χολαργού-Παπάγου οι οποίοι σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινότητας, την Περιφέρεια Αθηνών, την ΕΡΤ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Σύλλογο Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας «Περικλής», την Εκκλησία Φανερωμένης Χολαργού και την Εκκλησία Αγ.Παρασκευής , ίδρυσαν το Σεπτέμβριο του 2000 την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Την επιστημονική εποπτεία του κέντρου την έχει ο ΟΚΑΝΑ.

Το  Κέντρο πρόληψης «Αργώ» υλοποιεί  προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση τόσο των φορέων όσο και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας επιδιώκοντας την ενεργοποίησή τους σε θέματα πρόληψης Στο πλαίσιο της πρόληψης του δικτύου υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν σήμερα 75 κέντρα πρόληψης σε νομούς της χώρας. Mιλάμε με την  Γεωργία Πίσπα, εκπαιδευτικό, πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αργώ» των Δήμων Χολαργού –Παπάγου και Αγίας Παρασκευής. (Το «Αργώ» εδρεύει στην οδό Εθν.Αντίστασης 52,Χολαργός, τηλ.επικοινωνίας: 210 6561466, 210 6520505- email : argoagp@hol.gr )

-Ποιοι είναι οι στόχοι του Κέντρου Πρόληψης και τι είδους προγράμματα υλοποιούνται;

Τα προγράμματα που υλοποιούνται  από το «Αργώ» απευθύνονται σε γονείς, μαθητές και εφήβους ,εκπαιδευτικούς και στην ευρύτερη κοινότητα. Οι στόχοι ποικίλλουν ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται . Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού αλλά και του αποδέκτη-του μαθητή-υλοποιούνται Βραχείες Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών στο χώρο του σχολείου.

Μέσα από μια βιωματική επεξεργασία και συζήτηση περιστατικών, οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε μια διαδικασία αναγνώρισης τόσο των προσωπικών τους συναισθημάτων όσο και του μαθητή με απώτερο στόχο να κατανοήσουν πως συμμετέχουν οι ίδιοι μέσα στην ομαδική αυτή σχέση, να αντλήσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ρόλο τους και να λειτουργήσουν ως ενήλικες υποστηρικτές στην πορεία του εφήβου προς την ωρίμανση.

Παράλληλα, τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Αργώ» εφαρμόζουν Προγράμματα Βραχέων Παρεμβάσεων σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέματα που απασχολούν τους εφήβους όπως εθισμός στο διαδίκτυο, βία, ναρκωτικά, σχέσεις με το άλλο φύλο, σεξουαλικότητα, σχέσεις με τους γονείς. Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις , πραγματοποιούνται στο χώρο του «Αργώ», Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια Εκπαιδευτικών με τα εξής θέματα: «Πρόληψη των Εξαρτήσεων», «Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού» και «Διαχείριση συμπεριφορών των μαθητών». Τέλος, μέσα από ομιλίες προς τους γονείς και  Βιωματικές ομάδες γονέων  που οργανώνονται από το «Αργώ» , γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κατάλληλοι τρόποι επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια και να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων των μελών της.

-Από ποιους φορείς χρηματοδοτείται το κέντρο;

Η χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ κατά 50% μέσω του Υπουργείου Υγείας κατά το υπόλοιπο 50% από την ΚΕΔΕ.

-Σε καιρό κρίσης υποβαθμίστηκαν οι κοινωνικές δομές;

Σαφώς επηρεάστηκε και η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης από τη γενικότερη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Οι λειτουργικές ανάγκες του κέντρου εξυπηρετούνται με δυσκολία λόγω της υποχρηματοδότησης  από τον ΟΚΑΝΑ. Η ευτυχής συγκυρία για το «Αργώ» τη φετινή χρονιά είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από μια περίπου δεκαετία, στηρίζεται έμπρακτα από τη Δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής.

Ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλος στηρίζει τόσο σε οικονομικό επίπεδο  όσο και σε πρακτικό,  το  έργο του «Αργώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική κοινωνία δεν πλήττεται μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων και κοινωνικής συνοχής. Απόδειξη αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των αιτημάτων προς το «Αργώ» για παρεμβάσεις.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων των σχολείων Αγίας Παρασκευής έγινε μέλος του Κέντρου Πρόληψης έτσι ώστε να υπάρξει μια ακόμη πιο στενή συνεργασία.  Είναι αναγκαίο, λοιπόν,  να υποστηρίζονται τέτοιου είδους κοινωνικές δομές που προάγουν την ψυχική υγεία μέσα από το χτίσιμο των ανθρωπίνων σχέσεων και ένας τρόπος υποστήριξης είναι και η προβολή του έργου του «Αργώ» , έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών για τα  προγράμματα πρόληψης.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here