Γεωργία Λαλέ:  Mασώντας χαρτονομίσματα

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνης Γεωργία Λαλέ, επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 3 χρόνια, για να πραγματοποιήσει την περφόρμανς  In Crisis στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Tidal Flow Revisited στην Πινακοθήκη του Πειραιά στις 15 Μαΐου. Επιμέλητρια της έκθεσης είναι η Τζένη Τσουμπρή. Η περφόρμανς σχολιάζει την οικονομική και ηθική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα.

-Στον Πειραιά;

Αφορμή της επιστροφής μου, η παρουσίαση του έργου μου στην ομαδική έκθεση Tidal Flow Revesited, στην Πινακοθήκη Πειραιά, με την επιμέλεια της Τζέννυ Τσουμπρή. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιάσω την performance «In Crisis» στις 8:00 μ.μ. Κατά την διάρκεια την παραμονής μου στην Αθήνα, 11 Μαίου με 23 Μαίου, θα πραγματοποιήσω μια σειρά performances στον δημόσιο χώρο, οι οποίες θα σχολιάζουν την άρση της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην χώρα μας και την Ευρώπη.

-Πως το σκεφτήκατε;

Το 2010, ο πολιτικός Θοδωρής Πάγκαλος, δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες της χώρας είναι υπεύθυνοί για την οικονομική κρίση, καθώς όλοι καταχράστηκαν δημόσια κονδύλια. «Μαζί τα φάγαμε» είπε. Αυτό το σχόλιο ήταν εξαιρετικά ανήθικο, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ανακατεύει σε οικονομικά σκάνδαλα σκληρά εργαζόμενους πολίτες και την νέα γενιά πολίτων οι οποίοι λόγω τις ηλικίας του θα ήταν αδύνατον να έχουν εμπλακεί στην κακή διαχείριση του δημόσιου πλούτου.

-Τι θα κάνετε;

Κατά την διάρκεια της δράσης, η Γεωργία Λαλέ θα τρώει-μπουκώνει τον εαυτό της με υπερμεγέθη χαρτονομίσματα. Μέσω αυτής της συμβολικής δράσης επιθυμεί να εκφράσει τις δυσκολίες και τα παθήματα που αντιμετωπίζει η γενιά της. Μια γενιά η οποία καλείτε να πληρώσει για τις αμαρτίες όσον κυβερνούσαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα η Ελληνική κοινωνία περιμένει από αυτή την νέα γενιά να «θυσιαστεί», να κτίσει το μέλλον της κάτω από την σκιά της πτώχευσης και των δανείων.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη.

Η Γεωργία Λαλέ ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο New York School of Visual Arts, όπου βραβεύτηκε επανειλημμένος με υποτροφίες. Η δουλεία της εξετάζει τα όρια του ανθρώπινου σώματος στα πλαίσια της σύγχρονής κοινωνίας και τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με παγκόσμιες ανθρωπιστικές και οικονομικές καταστροφές. Η δουλεία της έχει εκτεθεί ευρέως στην Αμερική και την Ευρώπη. Η περφορμανς της #OrangeVest παρουσιάστηκε στην 15η Βιεννάλε Βενετίας της Αρχιτεκτονικής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here