Γεωλόγοι: Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την κατολίσθηση στη Ζάκυνθο

Με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογία και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Κουκουβέλας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής δυνητικά πάντα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης σε μια πλαγιά κατακόρυφη όπως αυτή στο Ναυάγιο ή σε άλλες παραλίες των Επτανήσων. «Αυτό είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα και πώς μειώνεις την επικινδυνότητα;», συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε πρέπει να επαγρυπνούμε. Πρέπει να καταγράφεται η εξέλιξη αυτή της πλαγιάς στη διάρκεια του χρόνου, κάτι όμως που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει.

«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το εργαστήριό μας έχει τα μέσα να κάνει επισκόπηση μιας τέτοιας πλαγιάς για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κάποια βραχώματα ή μεμονωμένοι βράχοι που κινδυνεύουν να πέσουν. Επίσης μπορούμε να έχουμε και μοντέλα πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Από καθαρή τύχη γλίτωσαν χθες οι άνθρωποι. Όλοι θέλουν το καλύτερο, οι μεθοδολογίες και οι άνθρωποι να τις εφαρμόσουν υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Ως προς τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών επισήμανε ότι δυνατότητες υπάρχουν πολλές, από την τοποθέτηση πλεγμάτων στην πλαγιά, μέχρι αγκύρια και ενέματα πάνω στην βρχόμαζα. Ωστόσο τα ζητήματα που τίθενται είναι δύο: Κατά πρώτον το κόστος που είναι πολύ μεγάλο και δεύτερον η αλλοίωση του τοπίου που κάνει τόσο ξεχωριστεί στην συγκεκριμένη παραλία.

«Σε κάθε περιοχή που προσεγγίζουμε, τέτοιας μορφής που είναι φυσικά περιβάλλοντα, δεν μπορείς να κάνεις εύκολα παρεμβάσεις. Θα πρέπει να είναι στοχευμένες για να μην αλλοιώνουν την ομορφιά και το τοπίο. Θα μπορούσαμε να το γεμίσουμε πλέγματα και να μην περνάει τίποτα, αλλά θα πληρώναμε ένα τεράστιο ποσό και το παραγόμενο αποτέλεσμα θα ήταν άσχημο.  Το θέμα είναι πώς να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά, γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να το προσεγγίσει από κοντά αυτό το θέμα για το τι και πώς πρέπει να γίνει», τόνισε ο κ. Κουκουβέλας.

Τέλος επισήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει αυτοψία ειδικών στο σημείο ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν νέες μάζες επικίνδυνες να πέσουν, γιατί όταν πυροδοτείται μια τέτοια κατάρρευση μπορεί να πυροδοτήσει κι άλλες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here