Γεννηματά: Φοβάται νέα αδιέξοδα, κλείνει γέφυρες μελλοντικής συνεργασίας

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο και σε μερικούς μήνες θα φτάσατε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Η κ Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη και ότι φέρνει νέα εξόχως υφεσιακά μέτρα. Διαφωνούμε ριζικά και δεν στηρίζουμε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, ούτε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκαθάρισε. «Η ελπίδα δεν πέθανε, απλώς πλέον δεν την εκφράζετε εσείς» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά απέδωσε στην κυβέρνηση μεγάλα και ωραία λόγια και προσπάθεια δημιουργίας «εικονικής πραγματικότητας».«Φτάνει πια με τα ωραία λόγια και τις περήφανες αναφορές σε δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα. Χρησιμοποιείτε το ‘παράλληλο πρόγραμμα’ ως το καινούργιο σας ‘παραμύθι’. Γενικότητες για ‘ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη’, ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Μην αναζητάτε σε εμάς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτε αφελείς συνενόχους, ούτε πρόθυμες εφεδρείες» τόνισε η κυρία Γεννηματά σε άλλο σημείο, κόβοντας τη γέφυρα -πριν καλά-καλά τη ρίξει ο πρωθυπουργός- για συμμαχία. Να το καταστήσουμε σαφές, τόνισε για το τρίτο μνημόνιο, «εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς διαπραγματευτήκατε, και εσείς θα κριθείτε».

Τα μεγάλα «οχι» του ΠΑΣΟΚ

Αναφέρθηκε επίσης και στα μεγάλα «όχι» τα οποία θα υπερασπιστεί: όχι σε ομαδικές απολύσεις, συντάξεις πείνας, εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Η στροφή στο ρεαλισμό, την οποία δήθεν επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, δεν συνοδεύεται από μια προοδευτική πολιτική. Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε “ισοδύναμα” για να προστατεύσετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη. Ακόμη και το 23% στην εκπαίδευση το αντιμετωπίσατε με επικοινωνιακό τρικ. Το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της «απόψυξης» των μέτρων. Και αφήστε τις αστειότητες σαν και αυτές που ακούσαμε χθες από τον Υπουργό Πολιτισμού. Γι’ αυτό χθες ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε από τις προτεραιότητες του στην διαπραγμάτευση τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Τους εγκατέλειψε» τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε ακόμη στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πράττει το ακριβώς αντίθετο. Έχει συγκρουστεί για ιδεοληπτικούς ή μικροκομματικούς λόγους με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στα Λιμάνια, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στο Ελληνικό, στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο

«Καλώ τώρα τον κ. Τσίπρα, να συμφωνήσουμε στο πρώτο βήμα, που δεν απαιτεί και συνταγματικές αλλαγές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς. Όχι γενικόλογες αναφορές περί “διαλόγου για τον εκλογικό νόμο”. Αν είστε ειλικρινής, ελάτε να θέσουμε τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές, χωρίς παιγνίδια και καθυστερήσεις».

Για στήριξη και συμβολή στην εθνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση, απομείωση και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, δεσμεύθηκε η κυρία Γεννηματά, αφού προηγουμένως καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στη θέση που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, μετά την εγκατάλειψη των μεγαλοστομιών περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και Διεθνούς Διάσκεψης για αυτό.

«Όμως κ. Τσίπρα μην ξεχνάτε: Προηγείται η ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση του Προγράμματος. Και με την ευκαιρία: Ας μας πει ευθέως ο Πρωθυπουργός. Τι εννοεί ο κ. Μοσκοβισί όταν μιλάει για ανάγκη νέων μέτρων;» είπε.

» Σας ακούσαμε κύριε Τσίπρα να καλείτε στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε, σε πολύ κρίσιμες ώρες για τη πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο «δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας.»

» Ξέρετε κ. Τσίπρα, προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ποιος είναι ο δικός σχετικός απολογισμός κ. πρωθυπουργέ; Απολύτως Μηδενικός!».

«Το ηθικό σας πλεονέκτημα ως ‘άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου’ κάηκε όπως κάηκαν τα όνειρα εκατομμυρίων Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα τους οδηγήσετε στη γη της Επαγγελίας. Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here