Γάζα: Διαμαρτυρία Παλαιστινίων σε Γκουτέρες για τα δικαιώματα των κρατουμένων στο Ισραήλ

Δεκάδες συγγενείς Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν κατά την είσοδο του Γκουτέρες στον θύλακα της Γάζας: «Τι κάνει ο κόσμος για τα δικαιώματα των κρατούμενων;», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ο Αντ. Γκουτέρες, που ανέλαβε τα καθήκοντά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη σε αυτό τον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ και αντιμετωπίζει χρόνια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί στη Γάζα με παιδιά που φοιτούν σε ένα από τα πολλά σχολεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και με συγγενείς των προσφύγων.

Ο Γκουτέρες δήλωσε χθες Τρίτη «ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση» όταν επισκέφθηκε και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, έχει εμπλακεί από το 2007 σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Από το 2006 είναι αποκλεισμένη τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, γεγονός που έχει καταστρέψει την οικονομία της. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πλέον οι κάτοικοι της έχουν τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here