Γαβρόγλου: Θα αναβαθμιστεί η Γ΄ Λυκείου και το απολυτήριο

Με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Συζητήθηκαν διεξοδικά το τελικό σχέδιο για την Γ’ Λυκείου και την είσοδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρέδωσε σήμερα ο κ. Γαβρόγλου, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών και την έναρξη του σχολικού ωραρίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, και σε δηλώσεις του ο υπουργός κάλεσε την ΟΛΜΕ να μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο, «γιατί πολλά από όσα ισχυρίζεται, δεν υπάρχουν στο σχέδιο. Το βασικό στο οποίο και η ΟΛΜΕ και η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνούνται να πάρουν θέση είναι ποιο είναι το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε σήμερα, πρώτον ότι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δεν υπάρχει Γ΄ Λυκείου, ανεξάρτητα από τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, και δεύτερον, υπάρχει ένας θεσμός εκτός του δημόσιου σχολείου που πολλά άτομα στην κοινωνία έχουν συναινέσει ότι είναι ο θεσμός που σε προετοιμάζει για τις εξετάσεις. Αυτό μία Πολιτεία που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να το δεχτεί. Άρα, προτείνουμε ένα σύστημα που αρχίζει να ανατρέπει αυτή τη λογική» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Όπως εξήγησε, η λογική του συστήματος είναι «πρώτον, ότι έχουμε λίγα μαθήματα, πολλές ώρες. Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι αυτό είναι εναντίον της Γενικής Παιδείας. Γενική Παιδεία είναι να μαθαίνεις Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία κτλ. Είναι μέρος της Γενικής μας Παιδείας, αλλά, ταυτοχρόνως, προετοιμάζεσαι και για το Πανεπιστήμιο.

Το δεύτερο, οι πολλές ώρες θα δώσουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να μπορούν να έχουν μία άνεση μέσα στην τάξη και να έχουν τη δυνατότητα να συζητούν με τα παιδιά. Επιπλέον, να κάνουν περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες επαναλήψεις, και εν πάση περιπτώσει δεν θα έχουν αυτή την πίεση που έχουν τώρα οι εκπαιδευτικοί.

Τρίτον, το απολυτήριο φέτος δεν θα μετρήσει για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, θα γίνουν όλες αυτές οι διεργασίες για την αναβάθμιση του απολυτηρίου».

Κατά τον υπουργό, «πρέπει να αναβαθμιστεί το ίδιο το απολυτήριο, άρα να αναβαθμιστεί η Γ’ Λυκείου και η κατάληξή της που είναι το απολυτήριο. Και το τελευταίο είναι ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια που για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση και μετά, δίνει τη δυνατότητα να εισάγεται κανείς σε Τμήματα μόνο με το απολυτήριο. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες και για την κοινωνία μας και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό θα γίνει σε Τμήματα αναβαθμισμένα, γιατί είναι μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που έχουμε για την Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση και θα συνοδεύεται με επαρκές προσωπικό και πρόσθετη χρηματοδότηση. Έχουμε δεσμευτεί, όχι μόνο  στη Βουλή, αλλά έχουμε ήδη δώσει και τις αντίστοιχες θέσεις.

Άρα την Α΄ Δήλωση  θα τη συμπληρώνουν τον Οκτώβριο της Γ’ Λυκείου. Είναι ένα πρώτο βήμα επίλυσης μιας κατάστασης που την έχει καθηλώσει και μια νοοτροπία που έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία μας. Και οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν μόνο με νόμους, αλλά θέλουν και μία συζήτηση, γι’ αυτό και εμείς επί έναν χρόνο συζητάμε και ξανασυζητάμε το σχέδιο» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here