Γαβρόγλου: Πολιτική της Ν.Δ. η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων

Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα να καλεί ο οποιοσδήποτε την αστυνομία. Αρα ή θα υπάρχει μέσα στο Πανεπιστήμιο συνεχής παρουσία της αστυνομίας για να κρίνει αν θα παρεμβαίνει ή όχι ή θα έχει δικούς της ανθρώπους που θα εμπιστεύεται και με έναν κωδικό θα καταλαβαίνει ποιος είναι που παίρνει τηλέφωνο ή θα παίρνει ο καθένας τηλέφωνο.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Και συνεχίζει:

Επειδή δεν μπορεί να είναι τόσο αδαείς όσοι συνέταξαν το νομοσχέδιο, η μόνη εξήγηση είναι ότι η συγκεκριμένη διατύπωση θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας σειράς συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο όποτε η κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο.

Ο «νόμος και τάξη» αποτέλεσε έναν από τους βασικούς άξονες προετοιμασίας της επανόδου της Ν.Δ. Και δυστυχώς ψηφοφόροι πολλών διαφορετικών κομμάτων υιοθέτησαν την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων ως χώρων ανομίας, όπου ανθεί το έγκλημα και κυριαρχεί η αυθαιρεσία.

Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσα από την προβολή υπαρκτών μεν προβλημάτων, χωρίς όμως καμία ιεράρχηση και, κυρίως, χωρίς καμία προσπάθεια να κατανοηθούν οι κοινωνικές ρίζες τους.

Η συνειδητή ασάφεια της ρύθμισης δίνει τη διακριτική ευχέρεια στην κυβέρνηση να ενεργοποιεί τη διάταξη όταν τη βολεύει για να απαξιώσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια και, μέσα από το όλο το σύστημα προπαγάνδισης, την υπόλοιπη δημόσια εκπαίδευση.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων που είχε πάρει θέση για πολύ πιο ελάσσονα ζητήματα πρέπει να πάρει θέση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ευκαιρία να υπερασπιστεί το αυτοδιοίκητο απέναντι σε μια ρύθμιση που το υπονομεύει βάναυσα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here