Γαβρόγλου: Από το 2020 με το απολυτήριο η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-Μεταβατικό διάστημα σε Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνείο-Προθάλαμος η Γ’ Λυκείου

Από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με εξαίρεση, για ένα μεταβατικό διάστημα, τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία. Αυτό αναφέρει συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ουσιαστικά η Γ’ Λυκείου εξελιχθεί σε προθάλαμο για τα Πανεπιστήμια, μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα, καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β΄ Λυκείου.

«Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους» δηλώνει, προσθέτοντας: «Παράλληλα, θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια, ώστε -χωρίς εξετάσεις-να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Ο υπουργός Παιδείας εκφράζει την αντίθεσή του στα μη κρατικά ΑΕΙ καταλογίζοντας «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλιλεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη».

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ζήτημα των Θρησκευτικών απαντά ότι τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here