Γαβρόγλου: Το Λύκειο όπως είναι σήμερα «μαράθηκε», έχει τελειώσει-Αδιάβλητες οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά όχι αξιόπιστες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Το Λύκειο όπως είναι σήμερα «μαράθηκε», έχει τελειώσει, ουσιαστικά, η Β’ και η Γ’ Λυκείου, είναι ακυρωμένες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή».

Μιλώντας στον Σκάι, για την ανάγκη αλλαγών, τόσο στη δομή και το γνωσιακό περιεχόμενο του Λυκείου όσο και στο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, υποστήριξε ότι  οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μεν αδιάβλητες, ωστόσο δεν είναι αξιόπιστες.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε, μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορεί ένα  παιδί, στις  τελευταίες τάξεις του Λυκείου, να μαθαίνει από τόσες γνωσιακές περιοχές, και με τόση λίγη ώρα για το καθένα. Άρα πρώτος στόχος, είναι μία δραστική μείωση των μαθημάτων. Και περισσότερος χρόνος για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε», εξήγησε.

Οσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σημείωσε ότι «το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό απολυτηρίου τους. Θα πηγαίνουν στο σχολείο, όπως είναι σε άπειρα μέρη του κόσμου».

Αυτό ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να γίνει αύριο. «Δεν μπορεί να γίνει αύριο για πολλούς λόγους. Π.χ. πολλά μέλη της κοινωνίας μας, έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες».

«Πώς είναι όμως αξιόπιστο όταν θες να γίνεις γιατρός και γίνεσαι πολιτικός μηχανικός;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι μόλις το 25% των φοιτητών πηγαίνει στις πέντε πρώτες επιλογές του. «Άρα αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, να μπαίνει κανείς με τον βαθμό του Λυκείου. Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρημα, «κι αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί». Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί, και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα Χ χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε μία κανονικότητα, κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να έχουμε έναν ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών και μία συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διότι αν δεν υπάρχει συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα», συνέχισε ο υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο, ο κ. Γαβρόγλου στάθηκε στην ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες σύγκλισης με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Όπως είπε, προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου Παιδείας, με την ελπίδα μέχρι το τέλος Μαΐου, να υπάρξουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να ξέρουν το σχέδιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here