Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Το 30% των αναποφάσιστων θα κρίνει το αποτέλεσμα

Πάνω από 47 εκ. Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες στις πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για το μέλλον της ΕΕ. Η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς υποψηφίου Ζαν Μαρίν Λεπέν είναι το σενάριο που δεν επιθυμεί κανένας στην Ευρώπη. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιοί θα είναι οι δύο μονομάχοι της 7ης Μαΐου, στις επαναληπτικές εκλογές, θα το καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανέρχονται στο 30% των ψηφοφόρων. 
Αυτό σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την εκλογική έκβαση αφού ένας στους 3 Γάλλους πολίτες, που δεν έχουν εκδηλώσεις τις προθέσεις τους, θα κρίνουν το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ούτως ή άλλως ρευστό, καθώς οι 4 επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι κοντά σε προτιμήσεις, αφού δεν τους χωρίζουν παρά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Πάντως μετά την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια την περασμένη Πέμπτη και το ζήτημα τη ασφάλειας που έφερε με ηχηρό τρόπο ξανά στο προσκήνιο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ενισχυθούν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν και του Φρασουά Φιγιόν, οι οποίοι υπόσχονται σκληρά μέτρα και κλείσιμο συνόρων.

Ομως επειδή η πλειοψηφία των αναποφάσιστων, συμφωνα με τουςδημοσκόπους ανήκει στην Αριστερά, άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί τελικά το αντίθετο: Να πάνε μαζικά στις κάλπες γιανα εμποδίσουν μια νίκη των Λεπέν και Φιγιόν, ενισχύοντας τους Μακρόν, ή Μελανσόν, αφού ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμον, κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά.

Στη 1μμ. ώρα Ελλάδας άνοιξαν, λόγω διαφοράς ώρας, οι κάλπες στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, στα νησιά Σεν Πιέρ και Μικελόν στις καναδικές ακτές. Στην ηπειρωτική Γαλλία η ψηφοφορία αρχίσει το πρωί της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή, δρακόντεια είναι τα μέτρα των αρχών ασφαλείας στα περίπου 70.000 εκλογικά κέντρα. Στους 50.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες προστέθηκαν άλλο 7.000 φρουροί και ιδιωτικοί αστυνομικοί, για να ενισχύσουν τις περιπολίες και στο ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here