Γαλλία: Β΄ γύρος βουλευτικών εκλογών με τον Μακρόν να διεκδικεί απόλυτη πλειοψηφία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, το κόμμα του Μακρόν κέρδισε το 32,3% των ψήφων, η Δεξιά το 21,5%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έμεινε στο 13,2% με ελάχιστους υποψήφιους στον β’ γύρο. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν έλαβε 11%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα που είχε την πλειοψηφία στη προηγούμενη Βουλή, συνετρίβη συγκεντρώνοντας μόλις το 9,5%.

Ωστόσο, η αποχή ξεπέρασε το 50%, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί στον β’ γύρο.

Η Γαλλία είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες (όπως και η Βρετανία),και οι υποψήφιοι χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία για να κερδίσουν τη βουλευτική έδρα. Έτσι σχεδόν όλες οι μάχες δίνονται σε β’ γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Κάποιες από αυτές τις μάχες έχουν ενδιαφέρον:
Ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, το έχασε και τελικά ψήφισε Μακρόν, διεκδικεί την έδρα στην Εσόν. Απέναντί του μια νεαρή μαροκινής καταγωγής, η οποία είναι υποψήφια με το κόμμα του Μελανσόν.

Η Μαρίν Λεπέν έχει απέναντί της την υποψήφια του κόμματος Μακρόν  στο Πα-ντε-Καλέ.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να κερδίσει την Μασσαλία την νεαρή υποψήφια του Μακρόν, Κορίν Βερσινί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here