Η Γαλλία στις κάλπες- Η Ευρώπη ξορκίζει το φάντασμα της Λεπέν-Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τη μάχη

Με συμμετοχή ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2012, συνεχίζεται από τις 8 το πρωί, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα(με εξαίρεση την προσωρινή εκκένωση του εκλογικού τμήματος στην Μπεζανσόν), η εκλογική διαδικασία για τον κρίσιμο α΄γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν περίπου 45 εκ. ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τους δύο μονομάχους της 7ης Μαΐου, των επαναληπτικών εκλογών, με όλους στην Ευρώπη να ξορκίζουν το φάντασμα της ακροδεξιάς και της υποψηφίου της, Μαρίν Λεπέν.

Την έκβαση της εκλογικής μάχης θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανέρχονται στο 30% των ψηφοφόρων.

Ενας στους 3 Γάλλους πολίτες δεν έχουν εκδηλώσεις τις προθέσεις τους, γεγονός που καθιστά απόλυτα ρευστό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κάποιοι εκτιμούν ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια την περασμένη Πέμπτη θα ευνοηθεί η Μαρίν Λεπέν και ο Φρασουά Φιγιόν, οι οποίοι υπόσχονται σκληρά μέτρα και κλείσιμο συνόρων.

Ομως επειδή η πλειοψηφία των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τους δημοσκόπους ανήκει στην Αριστερά, άλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί τελικά το αντίθετο: Να πάνε μαζικά στις κάλπες για να εμποδίσουν μια νίκη των Λεπέν και Φιγιόν, ενισχύοντας τους Μακρόν, ή Μελανσόν, αφού ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμον, κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά.

Η εκλογική διαδικασία

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Αυξημένα ελαφρά η συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής

Το μεσημέρι της Κυριακής, η συμμετοχή ήταν 28,54%, έναντι 28,29% την ίδια ώρα στην εκλογή του 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Βρίσκεται σε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Μόνο το 2007 η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή και έφτανε το 31,21% το μεσημέρι.

Δείτε συγκριτικά ποσοστά συμμετοχής ως τις 12 το μεσημέρι:

Η τελευταία δημοσκόπηση

Στην τελευταία δημοσκόπηση Cevipof, η οποία διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria, σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε 23% πρόθεση ψήφου, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Μελανσόν 19%.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here