Γαλλία: Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν λόγω Μπεναλά-Σοκ από τη βία κατά των διαδηλωτών από τον υπεύθυνο ασφαλείας του

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε σήμερα την απομάκρυνση του Αλεξάντρ Μπεναλά, σωματοφύλακα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Ο Αλεξάντρ Μπεναλά ανακρίθηκε από την αστυνομία για την ανάμειξή του σε ξυλοδαρμό διαδηλωτή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde, που αναγνώρισε στο βίντεο τον σωματοφύλακα του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, βασίζεται σε στοιχεία που έδωσαν στην εφημερίδα Γάλλοι αστυνομικοί.

Εντωμεταξύ και οι επτά πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο αποφάσισαν χθες να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Μπεναλά ώστε να προλάβουν την έναρξη της θερινής περιόδου στις 3 Αυγούστου.

Ως μάρτυρας στην έρευνα για τη βία που φέρεται να άσκησε ένας συνεργάτης του Γάλλου προέδρου,  ο Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, κατέθεσε χθες, ο διευθυντής του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Υπό κράτηση ο Μπεναλά

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά τέθηκε σήμερα το πρωί υπό κράτηση, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της απόλυσής του από το Ελιζέ.

Ο Βενσάν Γκραζ, έφεδρος αστυνομικός που ήταν μαζί με τον Αλεξάντρ Μπεναλά στη διάρκεια των γεγονότων, τέθηκε επίσης υπό κράτηση.

Τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι, τέθηκαν σε προσωρινή αργία για τη διαβίβαση εικόνων που προέρχονταν από σύστημα βιντεοεπιτήρησης στον Αλεξάντρ Μπεναλά, κάτι που καταδίκασε «έντονα» ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Η πολεμική δεν έχει σταματήσει να διογκώνεται από το βράδυ της Τετάρτης μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την εφημερίδα Le Monde, με κίνδυνο να γίνει ένα κρατικό σκάνδαλο και να παρασύρει την υπόσχεση για μια «υποδειγματική Δημοκρατία» του Εμμανουέλ Μακρόν, η σιωπή του οποίου είναι εκκωφαντική.

Την Πέμπτη (χθες) ξεκίνησαν ταυτόχρονα μια προκαταρκτική έρευνα της δικαιοσύνης, μια διοικητική έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, καθώς και μια έρευνα της Εθνοσυνέλευσης.

Στην Εξεταστική Επιτροπή θα κληθούν οι πάντες κεκλεισμένων των θυρών να καταθέσουν. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης από τη Γενική Επιθεώρηση της Αστυνομίας να ερευνήσει τους κανόνες συμμετοχής ενός ιδιωτικού αστυνομικού με τις ομάδες των ΜΑΤ.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε και αυτή σήμερα την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Η ασφάλεια του Προέδρου στη Γαλλία αν΄γηκε στη δικαιοδοσία της κρατικής αστυνομίας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να αλλάξει και αυτό προσλαμβάνοντας ιδιωτική εταιρία για την ασφάλειά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μπεναλά είχε το πάνω χέρι στους αστυνομικούς, οι οποίοι και δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

Από πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλειά του, είναι το ερώτημα πολλών Γάλλων σήμερα. Ερώτημα αγωνιώδες για την ίδια τη δημοκρατία.

Η σοβαρότερη κρίση του Μακρόν-Καταρρέει δημοσκοπικά 

Είναι «η σοβαρότερη κρίση την οποία αντιμετωπίζει ο Εμμανουέλ Μακρόν από την έναρξη της θητείας του», το 2017, εκτιμά η Le Parisien, η οποία, όπως πολλές σημερινές εφημερίδες, καταγγέλλει την αρχή «δεν είδα δεν ξέρω».

Ένα νέο βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα δείχνει με περισσότερες λεπτομέρειες τον πρώην υπεύθυνο ασφαλείας του Μακρόν, φορώντας αστυνομικό κράνος, να παρενοχλεί μια νέα γυναίκα, και στη συνέχεια έναν νέο άνδρα στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που πραγματοποιούνται συνήθως στη Γαλλία την Πρωτομαγιά.

Ο Μπεναλά είχε λάβει την άδεια να συμμετάσχει με την αστυνομική δύναμη στη διατήρηση της τάξης την ημέρα εκείνη, όμως ως απλός παρατηρητής.

Η ανάθεση αποστολής του ανεστάλη τον Μάιο και ο μισθός του δεν καταβλήθηκε για δύο εβδομάδες, που είναι η «πιο μεγάλη» τιμωρία για ένα μέλος της αποστολής του Ελιζέ, υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπός του Μπρουνό Ροζέρ-Πετί.

Όμως «γιατί χρειάστηκε να περιμένουμε να αναρτηθεί αυτό το βίντεο στην ιστοσελίδα (της εφημερίδας Le Monde) προκειμένου να αναλάβει εντέλει την υπόθεση η δικαιοσύνη;» διερωτάται ένας αρθρογράφος στην εφημερίδα La Croix.

Μια νέα δημοσκόπηση τοποθετεί τον Μακρόν στο πιο χαμηλό ποσοστό του αφότου ανήλθε στην εξουσία.

Οι Γάλλοι σε ποσοστό 59% εκφράζουν πλέον την αντίθεσή τους στον Εμανουέλ Μακρόν (+6 μονάδες) και το 39% έχει καλή γνώμη γι΄αυτόν (-2 μονάδες). Η έρευνα της BVA διενεργήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου πριν από την υπόθεση Μπεναλά.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here