Γαλλία: Σαρωτική νίκη Μακρόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σαρωτική νίκη για τον Μακρόν και ρεκόρ αποχής που ίσως φτάσει και το 48% προβλέπουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, αναμένεται πως δεν θα ψηφίσει αύριο στον πρώτο γύρω τον εκλογών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa.

Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση του 2012, η αποχή διαμορφώθηκε στο 42,78% αλλά τώρα αναμένεται να σημειώσει ακόμα υψηλότερα ποσοστά.

Οι ίδιοι σχολιαστές αποδίδουν την τάση αυτή στην «κούραση» των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τη γενικευμένη βεβαιότητα για τη νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται πως θα εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη με 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της γαλλικής Βουλής.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για δε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Σημειώνεται πως οι προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϋρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών.

Ο Φρανσουά Μπαϋρού, είναι σήμερα υπουργός δικαιοσύνης και πρωτεργάτης του νόμου περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής».

Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα.

Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Μαρίν Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here