Γαλλία: «Σούπερ πάρτυ» για τον Μακρόν-Μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων ενάντια στις βίαιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν χθες υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία σε μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ενάντια στις «βίαιες» οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πρωτοφανές ήταν το ενωτικό κάλεσμα για πρώτη φορά από τη μεγάλη συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT, εξήντα συνδικάτα, και τα κόμματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αυτό το «σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν», όπως το αποκάλεσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, διοργανώθηκε από την Attac και το ίδρυμα Copernic, συνασπίζοντας την αριστερά -Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά και Κομμουνιστικό Κόμμα, Ευρωπαίοι Οικολόγοι- Πράσινοι, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα- συνδικάτα -CGT, συνδικάτο δικαστών, Solidaires, Sud PTT, Unef- και ενώσεις -Les Amis de la terre, Mouvement de la paix, La sante n’est pas une marchandise-.

Μαζική ήταν και η πορεία στο Παρίσι (για 80.000 έκαναν λόγο οι διοργανωτές και για 20.000 οι αρχές), όπου η αστυνομία συνέλαβε 43 άτομα, τα περισσότερα στην έναρξη στην πλατεία της Βαστίλης.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, περιορισμένες συγκρούσεις έγιναν όταν ορισμένοι διαδηλωτές με κουκούλες πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, που απάντησαν με δακρυγόνα.

Στη Λιόν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην κινητοποίηση εναντίον του Μακρόν συμπορεύτηκαν ειρηνικά με άλλους που συμμετείχαν σε αντιναζιστική συγκέντρωση.

Τα συνδικάτα, τα οποία εκπροσωπούν σχεδόν έξι εκατομμύρια εργαζομένους του δημόσιου τομέα, πραγματοποίησαν απεργία την Τρίτη επιδεικνύοντας μια σπάνια αλληλεγγύη και ενότητα, κάτι που είχαν να κάνουν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Συγκεκριμένα απήργησαν εργαζόμενοι στους δήμους, εκπαιδευτικοί, ταχυδρομικοί, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, που κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν το εργασιακό καθεστώς τους.

Από την πλευρά, του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία ότι οι διαμαρτυρίες «δεν θα τον σταματήσουν».

Όμως, το Σάββατο, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, σχολίασε ότι ο Μακρόν «θα έπρεπε να κοιτάξει από το παράθυρο του παλατίου του για να δει την αληθινή ζωή» γιατί «δυσκολεύεται να ακούσει την κοινωνική δυσαρέσκεια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here