Γαλλία: Πρώτο κόμμα το En Marche του Μακρόν-Συντριβή για Σοσιαλιστές

Το κεντρώο, σοσιαλφιλελεύθερο κίνημα En Marche! (Εμπρός!) του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πρώτο στην προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης και 18ης Ιουνίου, με την Κεντροδεξιά να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές να συντρίβονται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-SLPV Analytics για την Les Echos, το κίνημα En Marche! θα κέρδιζε 249 έως 286 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση σε σύνολο 577 εδρών.

Οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, με κύριο όχημα τους Ρεπουμπλικανούς, θα κέρδιζαν 200-210 έδρες, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 15 έως 25 έδρες και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα 28 έως 43.

Στη δημοσκόπηση λήφθηκαν υπ’ όψη μόνον οι περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 535 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Το εκλογικό σύστημα στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι πλειοψηφικό με δύο γύρους, οπότε ελάχιστη σημασία έχει το γενικό ποσοστό των κομμάτων στο σύνολο των ψηφοφόρων.

Η χώρα χωρίζεται σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες και στον β’ γύρο, σε κάθε περιφέρεια, περνούν οι δύο πρώτοι σε ποσοστό υποψήφιοι βουλευτές, καθώς και όποιος υποψήφιος λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 12,5%.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει στερήσει, σε μεγάλο βαθμό, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο από μια μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς συνήθως στον β’ γύρο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις συνασπίζονται εναντίον του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here