Γαλλία προς ΗΠΑ:«Μη αποδεκτή η κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων»

Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του, Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ από την NSA, η Γαλλία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της  προς τις ΗΠΑ για «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων».

 

O εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ολάντ, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Ηλυσίων, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί καμία απειλή στην εθνική της ασφάλεια». Ενώ παράλληλα, η πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι κλήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να τηρηθούν αυστηρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε νωρίτερα ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ. «Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι».

 

Την αποκάλυψη πραγματοποίησε το site Wikileaks, που ανάρτησε έγγραφα τα οποία έχουν διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητον» και στα οποία περιλαμβάνονται πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας από το 2006 έως το 2012.

Το έγγραφο που γνωστοποιεί μυστικές συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι και το ποιο πρόσφατο και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές μέρες πριν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Φρανσουά Ολάντ.

Τέλος, ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here