Γαλλία: Νέα νομοθεσία κατά της σπατάλης τροφίμων

Στο πλαίσιο της προσπάθειας  να  μην πετιούνται τρόφιμα στα σκουπίδια, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε  την περασμένη Πέμπτη ομόφωνα υπέρ της απαγόρευσης  στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα, και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα  τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.

Τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βουλευτές πρότειναν ακόμα 39 μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων, ανάμεσά τους η προώθηση της σακούλας για τους σκύλους («le doggy bag») για τα περισσεύματα στα εστιατόρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο της παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές, μια σπατάλη ύψους 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η νέα νομοθεσία  απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σουπερμάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα σουπερμάρκετ αυτά πρέπει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης  μέχρι δύο ετών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here