Γαλλία: Μάχη Μακρόν-Λεπέν για τη πρωτιά- Μέγάλη άνοδος του υποψήφιου της Αριστεράς, Ζ.Λ Μελανσόν που διεκδικεί τη τρίτη θέση

Σασπένς επικρατεί στο ποιός θα επικρατήσει στο πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Ζ.Μ. Λεπέν και ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν, θα δώσουν μάχη για τη νίκη. Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο των τελευταίων ημερών, είναι η μεγάλη άνοδος του υποψηφίου της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος φαίνεται ότι προσπερνά τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φρ. Φιγιόν και έρχεται τρίτος, τη στιγμή που ο εκλεκτός του σοσιαλιστικού κόμματο Μπενουά Αμόν καταρρέει δημοσκοπικά. Πάντως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η Λεπέν δεν κερδίζει με τίποτα την Προεδρία. Αντίθετα χάνει με όλους τους πιθανούς της αντιπάλους.

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial, η Λεπέν συγκεντρώνει το 23% (μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 22,5% (αμετάβλητο ποσοστό), ενώ έπονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 19% (αμετάβλητο ποσοστό) και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επίσης με 19% (αμετάβλητο ποσοστό).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 59% έναντι 41%.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση (Odoxa), ο Μακρόν προηγείται με 24,5% (αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας) της Λεπέν (23% – αμετάβλητο ποσοστό) και ακολουθούν ο Μελανσόν (19% – αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας) και ο Φιγιόν με 18,5% (αμετάβλητο ποσοστό).

Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα νικούσε τη Λεπέν με ποσοστό 61%. Αν ο Φιγιόν περνούσε στον δεύτερο γύρο, θα νικούσε την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 52,5%. Αν ο Μελανσόν περνούσε στον δεύτερο γύρο, θα επικρατούσε της Λεπέν με ποσοστό 58%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ο Μακρόν θα νικούσε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μελανσόν με ποσοστό 60%, ενώ αν αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο ήταν ο Φιγιόν θα αναδεικνυόταν νικητής με ποσοστό 67%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here