Γαλλία: Δύο πρώην υπουργοί οικονομίας θύματα της NSA

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Wikileaks, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε δύο υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας και ασκούσε οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας επί σειρά ετών. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω, δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα το βράδυ και από την εφημερίδα Libration και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart.

«Πολλές πολιτικές προσωπικότητες και ανώτεροι Γάλλοι δημόσιοι λειτουργοί παρακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια», σημειώνουν τα δύο ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα ονόματα του σημερινού Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπουργού Οικονομίας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τον Μάιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2014, αλλά και του Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργού Οικονομικών και κατόπιν Οικονομίας του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks που δημοσίευσαν τα ίδια μέσα την περασμένη Τετάρτη, στον κατάλογο των προσωπικοτήτων οι επικοινωνίες των οποίων υποκλέπτονταν από την NSA στη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ.

Η NSA επιδιδόταν σε «μαζικής κλίμακας οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας» τονίζει η Mediapart, ενώ επικαλούμενο πέντε αμερικανικές παρουσιάσεις στοιχείων που είχαν υποκλαπεί από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δημοσιοποιεί το WikiLeaks.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο η NSA κατασκόπευε «περίπου 100» μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων όσες είναι στον CAC40.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here