Γαλάζια «Μακεδονική» σαλάτα η ΝΔ: Όταν η Σπυράκη αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

 

Σε κατάσταση παροξυσμού έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της πανσπερμίας απόψεων που έχουν διατυπωθεί στους κόλπους της για το ονομαζόμενο «Μακεδονικό». Κάτι που κάνει την ηγεσία της ΝΔ να αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να εκφέρει συγκεκριμένη άποψη για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Η σύγχυση, πλέον, στους κόλπους της είναι τέτοια, που η ίδια η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, έφτασε στο σημείο να αδειάσει (από άγνοιά της;) τον αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, χτες, με αφορμή βίντεο – ντοκουμέντο από ομιλία της κ.Ντόρας Μπακογιάννη, το 2008, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, όπου ανάφερε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes (διεθνώς, εντός και εκτός των Σκοπίων), «Νέα Μακεδονία», το γραφείο Τύπου της ΝΔ, επικεφαλής του οποίου είναι η κ.Μ.Σπυράκη, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται: «Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε  σε άλλη συγκυρία το 2018». Δηλαδή, τι υπονοεί με αυτή της την ανακοίνωση; Ότι η ΝΔ, δέκα χρόνια μετά, δεν συμμερίζεται τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή για «σύνθετη ονομασία (που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία») erga omnes; Είτε, βέβαια, πρόκειται για «Νέα Μακεδονία», είτε για οποιοδήποτε γεωγραφικό, επιθετικό ή χρονικό προσδιορισμό μπροστά από το όνομα «Μακεδονία» στα σλαβικά, σε μια ή δυο λέξεις, κ.ο.κ.;

Αραγε, η κ.Σπυράκη αγνοεί ακόμα και τις δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός της, στις 12 – 7 – 2017, ενώ διεξαγόταν στη Βουλή συζήτηση πάνω στον απολογισμό που παρουσίαζε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό; Ιδού τι είχε πει μόλις λίγους μήνες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων erga omnes για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή».

Βέβαια, στη συνέχεια, ο ίδιος σύρθηκε πίσω από τις θέσεις εκείνων των «καπετανάτων» της ΝΔ που δεν ήθελαν καν να εκφέρει η ΝΔ συγκεκριμένη άποψη για το ονοματολογικό, επαναλαμβάνοντας κουραστικά, όπως άλλωστε ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Μαρία Σπυράκη, πως όποια λύση κι’ αν φέρει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να την ψηφίσει η ΝΔ, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου. Κατόπιν, ο αρχηγός της ΝΔ έκανε νέα κωλοτούμπα, λέγοντας στις 9 – 1 – 2018 πως η «εθνική γραμμή», είναι «αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή». Ως γνωστόν, όμως, στο Βουκουρέστι δεν συζητείτο πως θα ονομαζόταν η πΓΔΜ, όπως σήμερα στον διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά εάν θα ενταχθεί η γείτων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία (FYROM) ή όχι. Τελικώς, συμφωνήθηκε, πρώτα να λυθεί το ονοματολογικό και μετά να μπει στον Οργανισμό. Κάτι που αποτελεί κατηγορηματική θέση τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.

Κρυφτούλι πίσω από τη Χρυσή Αυγή

Όλα αυτά, βέβαια, δεν αποτελούν παρά προπέτασμα καπνού, για να μην τοποθετηθεί η ηγεσία της ΝΔ επισήμως επί της ονομασίας. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και τώρα, πρέπει να απαντήσει: Θέλει ή όχι επίλυση της διαφοράς με τα Σκόπια, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όρους αξιοπρέπειας και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων; Είναι υπέρ της θέσης της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2007, ή όχι; Είναι υπέρ της διακήρυξης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, που ήθελε ονομασία χωρίς τη λέξη «Μακεδονία» ή όχι; Ωστόσο, εάν υϊοθετήσει την τελευταία εκδοχή η ΝΔ, να βγει και να το πει δημοσίως, με όλο τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως ουρά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο, πάντως, η ίδια καταγγέλλει για τον ίδιο λόγο. Όπως και να’ χει, το να κρύβεται ο αρχηγός της ΝΔ πίσω από το δάκτυλό του, να κινείται ανάμεσα στις μυλόπετρες του «ναι» σε όρο με «Μακεδονία» και στο «όχι στη “Μακεδονία”», και να ψαρεύει, ταυτόχρονα, στα θολά νερά των συλλαλητηρίων, τον κάνει να πέφτει ακόμα βαθύτερα στην παγίδα που του έχουν ανοίξει τα κάθε λογής «τζάκια» της ΝΔ.

Τώρα, η ΝΔ με φτηνά αντιπολιτευτικά τεχνάσματα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει, ότι κάνει «μυστική διπλωματία», και ότι δεν επιδιώκει την «εθνική συναίνεση» στο ονοματολογικό. Τι έχουν να πουν, άραγε, οι κάθε λογής αμπελοφιλοσοφούντες, δήθεν «επαγγελματίες» της διπλωματίας, όταν αρνήθηκαν, τον Οκτώβριο του 2015, να υποβάλλουν στην κυβέρνηση τις προτάσεις τους για το θέμα;

Τότε, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ζητήσει, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με έγγραφό του προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να καταθέσουν τις θέσεις τους για το Σκοπιανό. Ομως, η ηγεσία της ΝΔ κρύφτηκε πίσω από την Χρυσή Αυγή (!), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή Κοτζιά, καταγγέλλοντας τον υπουργό γι’ αυτή την κίνησή του (έκτοτε, απαγορεύτηκε στην ΧΑ να παραβρίσκεται στα ΕΣΕΠ). Που ήταν τότε η ΝΔ; Κρυβόταν πίσω από τον Κασιδιάρη; Κι’ όμως, σήμερα διαμαρτύρεται, επειδή –άκουσον, άκουσον- εν μέσω διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, δεν έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση ΕΣΕΠ.

«Πατροκτόνος»

Επιπλέον, εσχάτως η ΝΔ ανακάλυψε την Αμερική, και το νέο αφήγημά της είναι ότι σήμερα, οι συνθήκες για επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια είναι καλύτερες απ’ ότι στο παρελθόν. Αναμφισβήτητα, είναι καλύτερες. Αλλά τι υπονοούν; Ότι δεν πρέπει πια η Αθήνα να συζητάει βάσει της θέσης της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2007 και 2008, αλλά και όλων των κυβερνήσεων από το 1993 και μετά; Δεν θέλουν σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»; Ας βγουν να το πουν ξεκάθαρα. Πολύ περισσότερο, ας αναλάβουν, έστω για μια φορά, τις ιστορικές ευθύνες τους έναντι της χώρας. Διότι, χρειάζεται θράσος χιλίων πιθήκων για να ισχυριστεί κανείς ότι τη στιγμή που τουλάχιστον 130 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια, οι συνθήκες σήμερα είναι ευνοϊκότερες –για την Ελλάδα- απ’ ότι στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Αυτή, άραγε, είναι η επιτυχία που κατάφεραν οι κυβερνήσεις της, αφήνοντας άλυτο το πρόβλημα επί σχεδόν 30 χρόνια;

Αλλά τι να πει κανείς για ένα κόμμα, το οποίο, όταν εκλήθη ως κυβέρνηση να διαχειριστεί το Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών της, Αντώνης Σαμαράς, άδειασε τον πρωθυπουργό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ΝΔ και, κατόπιν, την πτώση της τότε κυβέρνησης. Τώρα, δε, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος σε πλήρες αδιέξοδο, αποφάσισε να ακολουθήσει τα ίδια χνάρια, και να μετατραπεί μάλιστα σε … πατροκτόνο.

Η κοντή μνήμη της ΝΔ

Πάντως, επειδή η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να θολώσει τα νερά, θεωρώντας ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη, να της θυμίσουμε ορισμένα από όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί επί κυβερνήσεών της:

1.Η τελευταία επίσημα διατυπωθείσα θέση της Αθήνας είναι αυτή του 2007 (επί κυβερνήσεως ΝΔ – Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη) έτσι όπως έχει μείνει αναρτημένη έως σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Η εξής: «Η Ελλάδα είναι σταθερή στην ειλικρινή επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Και, επειδή εσχάτως έγιναν «διαρροές» από «καραμανλικούς κύκλους», σύμφωνα με τις οποίες την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή, η Αθήνα αρνείτο να διαπραγματευτεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αραγε, από μόνη της η κ.Μπακογιάννη «ανέβασε» στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ την παραπάνω παράγραφο;

-Η θέση του 2007 επαναδιατυπώθηκε και επί κυβέρνησης Σαμαρά, από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

-Στις 4 Απριλίου 2008, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, όταν ρωτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εάν η Ελλάδα διαπραγματεύεται «γεωγραφικό» προσδιορισμό (σε μια σύνθετη ονομασία, εννοείται, με τον όρο «Μακεδονία», όπως ήταν η θέση του 2007), απάντησε: «Μιλούμε για κάτι, το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία».

Από κει και πέρα, βέβαια, αρχίζει η πανσπερμία θέσεων στους κόλπους της ΝΔ, στην οποία, πλέον, έχουν γίνει από εκατό χωριά, χωριάτες στο ονοματολογικό. Ιδού ορισμένες εξ’ αυτών:

#15 – 11 – 29017 Ο Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, με τη στήριξη του οποίου αναδείχθηκε πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης) απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση: «(…) Η ονομασία που μου λες, «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», πράγματι δεν συντηρεί ούτε αναπαράγει τον αλυτρωτισμό. Και γι’ αυτό τη θεωρώ σωστή. Και κυρίως σταθεροποιητική για την περιοχή. Και για τα ίδια τα Σκόπια».

#15 – 10 – 2017 Ο Απόστολος Τζιτζικώστας (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος για πρόεδρος της ΝΔ) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα, στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού: «Να καταλάβουν καλά όλοι ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

#15/01/2018 Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από τις «κόκκινες» γραμμές αλλά να στοχεύει στο βέλτιστο, δηλαδή να μην συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την ίδια τοποθέτηση δημοσιοποίησε και σήμερα σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι «η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 δεν πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση ως εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων καθώς εκείνη ήταν και παραμένει η «εθνική κόκκινη γραμμή«».

#23 – 10 – 2017. Ντόρα Μπακογιάννη στην 17η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Βελιγραδίου: «Η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια βελτίωσε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. (…) Αν τα Σκόπια αποδεχτούν συνθέτη ονομασία για κάθε χρήση, έναντι όλων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξης τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». (…) «Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να χάσει την περιοχή των Βαλκανίων. Η ιδέα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να απομονωθεί από τα Βαλκάνια είναι μη ρεαλιστική».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here