G20: Τι συμφωνήθηκε για παγκόσμιο εμπόριο, κλιματική αλλαγή-Μόνος εναντίον όλων ο Τραμπ

 

Κοντά σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)  βρίσκονται οι ηγέτες των G20 ενώ η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης.

Οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, η προσκεκλημένη Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η ΕΕ) ήθελαν εξάλλου να εξασφαλίσουν ότι θα μπουν οι υπογραφές των ηγετών και των 19 χωρών (μιας και αυτή του Ντόναλντ Τραμπ αποκλείεται εξ ορισμού) κάτω από μια διακήρυξη που θα υποστηρίζει στόχους πιο φιλόδοξους από αυτούς της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, την οποία οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταγγείλει.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι διμερείς επαφές των ηγετών.

Σύντομη συνάντηση Τράμπ – Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν μία σύντομη συνάντηση χθες, στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών της ομάδας των κρατών-μελών G20, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι σίγουρος για το πότε θα ξανασυναντηθούν οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ.

Η προσοχή των περισσοτέρων -και το αγχωμένο βλέμμα των αγορών- είχε στραφεί στο δείπνο των προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι θα αναλάμβαναν να διαπραγματευθούν μια εμπορική συμφωνία.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα διευρυνόμενο εμπορικό πόλεμο, πάντως ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρχουν πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία και να αποτραπεί τουλάχιστον η επιβολή κι άλλων δασμών.

Ο Τραμπ συνάντησε επίσης με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στη σύνοδο, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε να δείξει την Παρασκευή ότι είναι κάθε άλλο παρά απομονωμένος διεθνώς μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου. Είχε μια σειρά συναντήσεων, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον κινέζο πρόεδρο Σι, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Το τελικό ανακοινωθέν

Τα κράτη μέλη της G20 «σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα» στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Μπουένος Άιρες που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, αλλά απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και «υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο τελικό ανακοινωθέν.

Εάν οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το δείπνο του προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι το δείπνο του αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα (στις 5.30 τοπική ώρα).

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ, θα καθίσουν ο ένας απέναντι στον άλλον, στο δείπνο αυτό στην Αργεντινή που πολλοί ελπίζουν ότι θα σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, ένα κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου και σύμβουλός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιτζερ θα παρακαθίσουν στο δείπνο του Τραμπ με τον Σι.

Επίσης, ο Λευκός Oίκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε άτυπη συνομιλία με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο δείπνο της G20 χθες βράδυ, Παρασκευή.

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν για τις μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) 

Όλοι οι ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών G20 συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συμφωνούν για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υπουργού των Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της G20 για την μείωση των εμποδίων στο εμπόριο.

Η συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στο πρωινό γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης ξεκαθάρισε τις ανησυχίες της για τα γεγονότα στα Στενά του Κερτς.

Παράλληλα, συμφώνησε με τον Πούτιν για την συζήτηση του ζητήματος που έχει προκύψει σε χαμηλό επίπεδο, με την συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι «συμβουλές» Άμπε προς τη Μέι

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε παρότρυνε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να αποφύγει μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Η Μέι έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, αλλά τώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες για την έγκρισή της από το βαθιά διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο.

“Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω τον σεβασμό μου στην ηγεσία σας και για την αποδοχή της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά και της σχετικής πολιτικής διακήρυξης,” είπε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

“Επίσης, θέλω για ακόμη μία φορά να ζητήσω την υποστήριξή σας για την αποφυγή μιας μη συμφωνίας, όπως και για την διασφάλιση της διαφάνειας, της προβλεψιμότητας, αλλά και της νομικής σταθερότητας στην διαδικασία του Brexit,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε την συνέντευξη Τύπου, σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια Μπους, προχωρεί στην ακύρωση της συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ομάδας G20.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

“Θα περιμένουμε μέχρι να γίνει η κηδεία και μετά θα έχουμε μία συνέντευξη Τύπου,” έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here