Γ.Βαρουφάκης: Μας έδωσαν μια επιλογή. Εκτέλεση ή συνθηκολόγηση

ΦΩΤΟ:INTIME

«Μας έδωσαν μια επιλογή να διαλέξουμε ανάμεσα στην εκτέλεση και την συνθηκολόγηση. Και αποφασίσαμε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η ύστατη στρατηγική», ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC ο Γιάνης Βαρουφάκης .

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την απόδοση του προγράμματος, τονίζοντας  όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οποίος έχει παραδεχθεί ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα διάσωσης, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να το υπογράψει.

«Η Ελλάδα είναι το αντικείμενο ενός προγράμματος, το οποίο θα περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που έγινε ποτέ» , τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας, ότι «το πρόγραμμα θα αποτύχει ασχέτως ποιος θα προσπαθήσει να το εφαρμόσει». Μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το πότε πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, απάντησε, «έχει ήδη αποτύχει».

Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί γιατί καταψήφισε στη Βουλή το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ο κ. Βαρουφάλης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην πολιτική αποφάσισα να εισέλθω για έναν λόγο: για να σταθώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στον αγώνα εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιστρατεύοντάς με για έναν λόγο: μια πολύ συγκεκριμένη θεώρηση περί της κρίσης που βασίζεται στην απόρριψη του δόγματος Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του τοξικού δανεισμού, ο τοξικός δανεισμός είναι πάντα προτιμότερος. »

Πρόκειται για δόγμα που απέρριπτα ως πάγια απειλή που στόχο είχε την επιβολή, διά του πανικού, πολιτικών οι οποίες εγγυώνται τη μόνιμη χρεοκοπία και, εν τέλει, τη χρεοδουλοπαροικία. Την Τετάρτη το βράδυ, στη Βουλή, κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ του (α) να ενστερνιστώ το εν λόγω δόγμα, υπερψηφίζοντας την κύρωση του κειμένου που πραξικοπηματικά και με απερίγραπτη βαναυσότητα επέβαλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι «εταίροι» στο Euro Summit και (β) να πω «όχι» στον πρωθυπουργό μου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here