Γ. Σακελλαρίδης: Η ΤτΕ να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Στην ανεξαρτησία που πρέπει αν διέπει τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης,  με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που εμφάνιζε e-mail με υπονομευτικές αναφορές για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης να έχει διαρρεύσει από κύκλους του Γ. Στουρνάρα σε ιστοσελίδα.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να δίνει οικονομικά στοιχεία, δεν μπορεί όμως να τα δίνει με έναν τρόπο πολιτικά χρωματισμένο. Είναι ζήτημα της ΤτΕ να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της να λάβει όλα αυτά τα μέτρα, ώστε ζητήματα τέτοιου τύπου, εάν ισχύουν, να μην λαμβάνουν χώρα.
Σε ερώτηση σχετικά με τους αριθμούς που διέρρευσαν, είπε ότι όταν βγαίνει κάτι τέτοιο από την ΤτΕ, στο βαθμό που ισχύει, το ζητούμενο δεν είναι να μείνεις στους αριθμούς, αλλά στη συγκεκριμένη πράξη και στο κατά πόσο αυτό είναι ηθικό και συμβατό με την χρηστή διοίκηση των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος.

«Προφανώς εμείς αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε -και στην πράξη και με συναντήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με τον κ. Στουρνάρα-, είναι μια σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά παράλληλα να προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε.

Στη συνέχεια ο συντάκτης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας προχώρησε και στην καταγγελία ότι το επίμαχο e-mail υπ εκλάπη, ενώ το ίδιο υποστηρίζει σε αναλυτικό της σημείωμα και η πρόεδρος της σελίδας Ελ. Στάη. Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «εφόσον κατατεθεί αρμοδίως καταγγελία για υποκλοπή ηλεκτρονικής καταγγελίας πρέπει να ερευνηθεί».

Από την πλευρά της η Εφημερίδα των Συντακτών προχωράει στην αποκάλυψη των αρχικών του αποστολέα του e-mail, στενού συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, όπως σημειώνει.  Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρονται για το θέμα:

«Το ντοκουμέντο που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», και δημοσιεύουμε σήμερα, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Είναι στενός συνεργάτης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που απέστειλε την επιστολή με αποδέκτη ή αποδέκτες δημοσιογράφους. Ο κ. Στουρνάρας, κατόπιν και της πρόκλησης από το μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου να το διαψεύσει. Τα ντοκουμέντα όμως διαψεύδουν τον κ. διοικητή.

» Η επιλογή της ‘Εφ.Συν.’ να δημοσιεύσει σήμερα μόνο τα αρχικά, αντί ολόκληρου του ονόματος του συνεργάτη του, γίνεται συνειδητά, και ‘ο νοών νοείτο’… Θα μπορούσε ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για προσωπική αλληλογραφία. Το περιεχόμενο, ωστόσο, συνηγορεί περί του αντιθέτου. Όπως και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αυτολεξεί από συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Και αυτό έγινε ανωνύμως, κάτι που δεν τιμά τους συντάκτες των κειμένων.»

Σημειώνουμε ότι ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση το πρωί του Σαββάτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το γενικό γραμματέα Σπύρο Σαγιά με αντικείμενο το περίφημο e-mail με τις υπονομευτικές αναφορές κατά της κυβέρνησης.
Στο e-mail υπό τον τίτλο «Ο λογαριασμός των 100 ημερών» γίνεται λόγος για επενδυτική άπνοια που υποθηκεύει την οικονομία και αναφέρεται σε στοιχεία όπως φυγή καταθέσεων που ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη,  3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ., 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία κ.α.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here