Γ. Παπανδρέου: Στρατηγικός αντίπαλος μας η Δεξιά-Χαρισματικός ο Αλ. Τσίπρας-Συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές

Διακριτές θέσεις από την Φώφη Γεννηματά, όσον αφορά το ποιός είναι ο πολιτικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε στρατηγικό αντίπαλο την Δεξιά, φράση που δεν επιτρέπει καμία προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.. Αποκάλεσε χαρισματικό και συμπαθή τον Αλέξη Τσίρα, ενώ ταυτόχρονα δεν απέκλεισε τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, παρέπεμψε όμως για μετά τι εκλογές προσθέτοντας ότι αυτή πρέπει να αφορά συνολικά την πορεία της χώρας, όχι μόνο την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Φ. Γεννηματά μιλά για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο αποκαέί Νέα Δεξιά»

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει μόνο πάνω σε βαθιές αλλαγές για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει τέτοια διάθεση» και έκανε λόγο για υπόγειες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραμανλισμό.

«Ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας, να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος κι όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», είπε ο κ. Παπανδρέου παραπέμποντας για την περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε επιφανειακή την πρόταση συνεργασίας που έκανε ο κ. Τσίπρας.

Επεσήμανε ότι «πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του 81» και ασκώντας αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε πως αντί να φτιάξει το κράτος υπέρ του πολίτη έδειξε δίψα για την εξουσία.

Χαρακτήρισε συμπαθή και χαρισματικό μεν τον πρωθυπουργό αλλά ανέφερε ότι έχει διαφορές με την πολιτική του. «Μακάρι να μετεξελιχθεί», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Κεντροαριστερά δεν θα πρέπει να έχει στόχο την εξουσία αλλά την αλλαγή στην χώρα.

Τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενίσχυση της ενότητας του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο συνέδριο ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει η δύναμη αναφοράς για την προοδευτική παράταξη, λέγοντας ότι η Δεξιά παραμένει στρατηγικός αντίπαλός του.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την κυβερνητική του θητεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Καστελόριζο ήταν νομοτέλεια μετά την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Καραμανλή. Συμπαθής είναι. Την πολιτική του κατακρίνω όπως επίσης και αυτούς που επιχειρούν ακόμα και σήμερα να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική».

Και συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός: «Σηκώσαμε βάρος που δεν μας αναλογούσε στην κρίση. Βάλαμε τη χώρα πάνω από το κόμμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε εμπειρία, λύσεις και βούληση να συγκρουστούμε με ό,τι προκάλεσε την κρίση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here