Γ. Παπανδρέου, άλλος ένας ψευτομετανιωμένος – «Έπρεπε να είχα κάνει το δημοψήφισμα» αλά Μέρκελ

«Αν ειχα κάνει το δημοψήφισμα, θα είχαμε βγει κερδισμένοι» λέει τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας σε φόρουμ μιας ΜΚΟ στο Λονδινο,  και συγκεκριμένα του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου»  είπε:

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει το 2011 θα το είχαμε κερδίσει. Οι Ελληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Μέχρι το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση»

Εκανε και κριτική στην πελατειακή πολιτική των δυο μεγάλων κομματων, που προφανώς κατά τη γνώμη του  δεν αφορουν στον ίδιο

«Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» είπε. «Και τώρα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιδιώκουν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά».

Διευκρίνισε ότι το ερώτημα σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα ήταν η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη – όπως ήθελαν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες – αλλά εάν θα μείνουμε στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με θυσίες. Ουσιαστικά δεν είπε ποιο ακριβώς  θα ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος που δεν έκανε ποτέ, αλλά με αυτό που είπε, άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν πολύ κοντά σε αυτό που ήθελε η Μέρκελ, δηλαδή «μένουμε Ευρώπη με θυσιες ή φεύγουμε με όσα αυτό συνεπάγεται»  Ουσιαστικά δηλαδή θα επεδίωκε με δημοψήφισμα τη νομιμοποίηση  στα μάτια του λαού του προγράμματος εξοντωτικής λιτότητας

Την συζήτηση συντόνισε ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here