Γ.Γ ΝΑΤΟ: Αν επιλυθεί το όνομα της ΠΓΔΜ θα την καλέσουμε να γίνει μέλος-Ανησυχεί για ένταση στο Αιγαίο-Καλεί για επίλυση διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας στη βάση της καλής γειτονίας

Τις προσπάθειες που καταβάλουν «τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα » για την εξεύρευση λύσης στο ζήτημα του ονόματος χαιρετίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως αν το θέμα επιλυθεί η Συμμαχία θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος. Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στο Αιγαίο, δηλώνει ανήσυχος και καλεί τα δύο κράτη μέλη να επιλύσουν τις διαφορές με πνεύμα συνεγασίας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα» αναφέρει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας: «Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή» σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε το θέμα της Διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ».

Σε ερώτηση για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο γ.γ. της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης, περιστατικά πρόσκρουσης σκαφών στο Αιγαίο. Χαιρετίζει, από την άλλη, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράζοντας την ελπίδα του «οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας (..) στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας». «Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει.

Αναφέρεται επίσης στην «ισχυρή συμβολή» της Ελλάδας στη Συμμαχία, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Για το ρόλο του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει ότι «συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here