Γ. Δραγασάκης: Επιμένουμε σε καθαρή λύση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Καθαρή λύση που θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα, θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους κι όχι μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση,  είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε, δηλώνει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως τονίζει στην Εφημερίδα των Συντακτών κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ.

Στη συνέντευξή του σημειώνει ότι οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι «πριν καν ορκιστεί βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων». Σχολιάζοντας  τα περί ετοιμότητας της κυβέρνησης είπε: «Απ’ όσο ξέρω από την Ιστορία, δεν μου έρχεται εύκολα στο νου κάποιο παράδειγμα αριστερής δύναμης πιο προετοιμασμένης για τη διακυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη φορολογία είπε ότι σκοπός είναι να φτάσουμε σε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό. «Αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα γίνει […] Υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες γιατί έχουν επιτρέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διαμορφωθεί μια κατάσταση, όπου η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο» σημειώνει.

Αναφορικά με τις τράπεζες δήλωσε ότι «το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών, αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες.

» Πρακτικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε μέσα στον τραπεζικό χώρο, διότι τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ, η νομοθεσία του οποίου δεν δίνει κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση».

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με μια κατάσταση, η οποία θα προστατεύει τη διαπλοκή» δηλώνει.

Eρωτηθείς για τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα πρότυπα διακυβέρνησης «πέρα από τις στενά κομματικές λογικές του παρελθόντος. Το αναγκαίο άνοιγμα όμως που κάναμε πρέπει να το συνδυάσουμε με ένα σύστημα αξιολόγησης». Σκέφτεται γι’αυτό, όπως σημειώνει,  να προτείνει στον πρωθυπουργό, όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις κι αφού λειτουργήσει η κυβέρνηση για ένα διάστημα, να βρεθεί ένα σύστημα αξιολόγησης όλων των στελεχών, αρχίζοντας από τους υπουργούς και τις διοικήσεις που επέλεξαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here