Φυλλορροεί το κόμμα του Λεβέντη

Χάνει τον ένα μετά τον άλλο τους βουλετές «του» το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, τουτέστιν η » Ένωση Κεντρώων»,  και αν μείνει με λιγότερους απο πέντε δεν θα μπορεί να συγκροτεί κοινοβουλευτικη ομάδα ή να συμμετέχει στις συσκέψεις των αρχηγών κομμάτων.

Ουσιαστικά το  κόμμα του Βασίλη Λεβέντη μοιαζει να διαλύεται καθώς άλλοι πηγαν ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ΠΑΣΟΚ-Δηοκρατικη Συμπαράταξη ή ΝΔ.

Τα πράγματα ειναι οριακά μετά και τη δήλωση του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά, ότι θα καταθέσει επιστολή ανερξαρτητοποίησής του στον πρόεδρο της ελληνικής βουλής, και τη δήλωση του γενικού γραμματέα  της κοινοβουλευτικής ομάδας Ιωάννη Σαρίδη  που έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να αποχωρήσει από το κόμμα (έχει ήδη  παραιτηθεί του αξιώματός του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να «συμβιώνει πολιτικά» με τους συναδέλφους του βουλευτές σε μια τέτοια κομματική οργάνωση).

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα ο κ. Φωκάς δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στην Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων, λόγω ασυνεννοησίας με την ηγεσία του κόμματός. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για τους Θεσσαλονικείς από τα βουλευτικά έδρανα.

Πλέον με την αποχώρηση του κ. Φωκά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη μένει με 5 βουλευτές που είναι και το όριο για να βρίσκεται στη Βουλή. Ωστόσο με την αποχώρηση του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων να θεωρείται απλώς ζήτημα χρόνου, το κόμμα μένει με 4 βουλευτές.

Θα είναι πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση που ένα κόμμα διαλύεται από τις αποχωρήσεις βουλευτών του, αν και πολλοί αναρωτιούνταν εξαρχής πώς κατάφερε ο γραφικός Βασίλης  Λεβέντης να μπει ούτως ή άλλως στη Βουλή.

Το ηθικό θέμα όμως είναι ότι η διάλυση σε αυτή τη συγκυρία δεν προκύπτει από τη λαϊκή βούληση, δηλαδή δεν ειναι η εκλογικη βάση που εγκαταλείπει το κόμμα και αυτό «πατώνει» στις εκλογές, αλλά  οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πάνε κατά κει που φυσάει ο άνεμος για να επιβιωσουν πολιτικά.

Ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων παρουσιάστηκαν διαφορές απόψεων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έδωσε σε όλες τις πλευρές περιθώριο προσέγγισης και λογικής. Άσχετα από την στάση που θα τηρήσει έκαστος, η Ένωση Κεντρώων δεν κινδυνεύει, ο λαός να είναι ήσυχος, σύντομα την λύση θα την δώσουν οι εκλογές και θα πρόκειται για μια μεγάλη νέα νίκη της Ένωσης Κεντρώων».

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για «αποστασία»:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προσπαθούν να εξοντώσουν την Ένωση Κεντρώων και παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις, όπου ενώ με αναγωγή δίνουν στο κόμμα 3,5%-4%, αφήνουν μόνο την εκτίμηση ψήφου που μας δίνει κάτω από το όριο του 3% και μάλιστα με υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου», είπε ο κ. Λεβέντης στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «μέσα στο σχέδιο αυτό θεωρούν ότι είναι καλό το γκρέμισμα ενός κόμματος που έχει συνέπεια και εντιμότητα, όπως η Ένωση Κεντρώων,  φυλλορροούν οι βουλευτές, γι΄ αυτό «παίρνουν» και βουλευτές και στήνουν σκηνικό του ‘65 με την αποστασία. Οι τρεις βουλευτές μου που έχουν φύγει βρέθηκαν ένας στο ΠΑΣΟΚ, ένας στον ΣΥΡΙΖΑ κι ένας στην ΝΔ κι όλοι έλεγαν ότι ήταν ανοργάνωτο το κόμμα. Όμως φαίνεται ότι είχαν έρθει στο κόμμα τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά, για να πάνε αλλού», σημείωσε.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

«1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Η Ένωση Κεντρώων εμπίπτει στη δεύτερη περίπτωση

 

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΑΡΙΔΗΣ

«Εγώ δεν είχα ποτέ πρόθεση να φυγω απο το κομμα»,  είπε σήμερα το πρωι ο βουλευτής  Ιωάννης Σαρίδης.

Αναφερόμενος στο θέμα των αποχωρήσεων και του γενικότερου κλίματος στην Ένωση Κεντρώων ο κ. Σαρίδης είπε:

«Ας παραδεχούε την αλήθεια. Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο οφείλαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να βρούμε τις λύσεις που έπρεπε Το θέμα με εμενα όμως δημιουργήθηκε γιατί είπα ότι δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζουμε εν όψει προεκλογικού αγώνα. Υπήρχε θέμα με τον  Καβαδέλλα, και για λόγους ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου από γραμματέας τη ΚΟ. Είχα ενοχληθεί από την επιστολή του κ. Καβαδέλλα. Ιδεολογική διαφορά με το κόμμα δεν έχω, αλλά πάντως  ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ έχω σκοπό να στηριξω ούτε θα ψηφισω τη συμφωνία των Πρεσπών»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here