Φυλάκιση στον Κρητικό ναύτη που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Ανεκλήθη η απόσπαση του ναύτη που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ΝΑΤΟϊκη άσκση, όμως  του επεβλήθη τελικά ποινή φυλάκισης «επειδή δημοσιοποίησε όσα συνέβησαν»

Συγκεκριμένα, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης τον περασμένο Νοέμβρη βγήκε στην αναφορά της φρεγάτας «Ναβαρίνον» όπου υπηρετούσε ως Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ, και δήλωσε τη διαφωνία του όσον αφορά στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο

Χτες κλήθηκε σε απολογία και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που είχε αναδείξει το θέμα, τιμωρήθηκε με φυλάκιση.

Είχε προηγηθεί η απόσπασή του σε άλλο πλοίο, κίνηση που ξεσήκωσε ναυτεργατικά και άλλα σωματεία, απόστρατους και άλλους στρατευμένους, με αποτέλεσμα τελικώς να ανακληθεί η απόσπαση

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το πλήρωμα ενημερώθηκε ότι το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τελικός προορισμός ήταν  το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παρέμενε λίγες ημέρες και θα επέστρεφε στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ) που υπηρετεί στο πλοίο αντέδρασε στη συμμετοχή της φρεγάτας σε αποστολή του ΝΑΤΟ και εξέφρασε τη διαφωνία του. Σε δήλωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο.Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα «Ναυαρίνον» να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα πήρε μέρος το 2017 στην επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες – μέλη του.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour» και έχει στόχο τον «έλεγχο και την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται επιχειρησιακά με την επιχείρηση «SOPHIA» της ΕΕ στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian», η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής. Συμμετείχαν σ’ αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.

Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και Κεντρικού Αιγαίου.

Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης είχε εναντιωθεί και παλιότερα, με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», στη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετεί σε ΝΑΤΟικές αποστολές.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Θανάσης Ευαγγελάκης, σημείωσε:

«Το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ χαιρετίζει για άλλη μια φορά την παλικαρίσια στάση του συνάδελφου Σταύρου Παπαδάκη, μέλους του σωματείου μας, να βγει σε αναφορά στη Φρεγάτα «Ναυαρίνον», όπου υπηρετεί και να καταγγείλει τη συμμετοχή της φρεγάτας σε αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αποστολές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα, μετατρέποντάς την σε βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις που διαθέτει, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατ. Μεσόγειο.Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, τα θύματα είναι οι λαοί. Και η στάση στρατευμένων, όπως αυτή του συναδέλφου μας Σταύρου Παπαδάκη, είναι στάση πραγματικής υπεράσπισης του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς στις εξελίξεις. Να εντείνουμε τη δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να καταδικάσουμε την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».

Επίσης, σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., σημειώνει:

«Μπράβο στον ναύτη Παπαδάκη που έχει συνειδητοποιήσει τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού και τον δηλώνει χωρίς ενδοιασμό! Μπράβο στο παλικάρι που αντιδρά, βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος. Ας ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ένα πλοίο κρούσης του στόλου μας πρόκειται να πλεύσει πολύ μακριά από τις Θερμοπύλες που οφείλει να φυλάττει και, αν απαιτηθεί, τότε κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διαφεντέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, πολύ περισσότερο που τέτοια αποστολή δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε είναι το μοναδικό πλοίο που εμπλέκεται σε κάτι ανάλογο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here