Στη φυλακή κορυφαίος σύμβουλος των Γκιούλ-Νταβούτογλου για σχέσεις με Γκιουλέν

Μια απροσδόκητη εξέλιξη στις έρευνες των τουρκικών για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οδήγησε στη φυλακή έναν πρώην ανώτατο διπλωμάτη και στενό σύμβουλο τόσο του πρώην Τούρκου προέδρου Αμπντουλά Γκιούλ όσο και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το περίεργο στην υπόθεση που βάζει εμμέσως στο κάδρο των ερευνών ακόμη και τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι συγκεκριμένος διπλωμάτης, ο Gürcan Balık έπαιξε ρόλο στη ιδιαίτερη και κυστική συνάντηση που είχε το 2013 στις ΗΠΑ, ο κ. Νταβούτογλου ως υπουργός Εξωτερικών τότε, με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί για τις εργασίες της Γ.Σ του ΟΗΕ.

Η μυστική συνάντηση εν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά. Είχε απασχολήσει και παλαιότερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Ομως τώρα παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς το θέμα των σχέσεων με τον Γκιουλέν, ακουμπά τόσο τον κ. Νταβούτογλου όσο και τον Γκιουλ.

Ο ανώτατος διπλωμάτης Gürcan Balık, ήταν εκείνο το διάστημα που έγινε η επίμαχη συνάντηση, ο επικεφαλής σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κ. Γκιούλ, ενώ αργότερα, όταν ο κ Νταβούτογλου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού(πριν παυθεί ουσιαστικά από τον Ερντογάν), είχε διατελέσει επικεφαλής βοηθός και σύμβουλος του!

Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας για την επίμαχη συνάντησή του με τον Γκιουλέν, είχε πει ότι ήταν εν γνώσει του Τούρκου προέδρου ο οποίος βρισκόταν επίσης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο κ Γκιούλ το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για την συνάντηση μια εβδομάδα μετά, αδειάζοντας έτσι τον κ. Νταβούτογλου.

Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον πρώην πρωθυπουργό, η αποπομπή του οποίου πριν μερικούς μήνες από τον Ερντογάν, προκάλεσε πολλές απορίες.

Μαζί με τον BaliΚ, συνελήφθησαν άλλοι δύο διπλωμάτες ο Ali Fındık και ο Tuncay Babalı πρεσβευτές σε Κόστα Ρίκα και Καναδά αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους για σχέσεις με τον Φ. Γκιουλέν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here