Φωτίου: Θέλουμε η εμπειρία της Ελλάδας να χρησιμεύσει ώστε η Ευρώπη να αναγεννηθεί

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί το ατύχημα και εργάζεται σταθερά και λεπτομερώς για την επίτευξη συμφωνίας. Εχουμε διανύσει τα 4/5 της απόστασης μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων και απομένει στους εταίρους μας να κάνουν το υπολειπόμενο  μικρό βήμα προς εμάς «.

Από το Βερολίνο όπου βρίσκεται  η αναπληρώτρια υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγύης Θεανώ Φωτίου, απέδωσε  στη διχογνωμία των θεσμών κατά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία «μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ατυχήματος».

Μιλώντας  από το Ιδρυμα  Rosa Luxembourg, όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργανώνει η Αριστερά (Die Linke) σε συνεργασία με πολιτικές οργανώσεις, με αφορμή την Ημέρα των Προσφύγων  , η υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, την ανεργία και την φτώχεια.

Τόνισε  κατ΄επανάληψη ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με κανέναν τρόπο τη ‘θεραπεία’ που μας επιβλήθηκε, η οποία δημιούργησε το τρίπτυχο της νεοελληνικής τραγωδίας: καταστροφή της οικονομίας, ανθρωπιστική κρίση, διόγκωση του χρέους στο 180% του ΑΕΠ». Ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις 25 Ιανουαρίου ότι δεν θέλει αυτή την «θεραπεία», αλλά επιθυμεί να μείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης, συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται σκληρά όλους αυτούς τους μήνες. Αν τελικά πολιτικός στόχος είναι να ταπεινωθεί ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ και να εξοντωθεί οικονομικά, τότε ποια σημασία θα έχει εάν θα είμαστε εντός ή εκτός Ευρωζώνης; (…) Αν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση δεχθούν την εξόντωση, αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους λαούς της Ευρώπης».
«Αν δει κανείς τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα και αναλύσει το μέλλον της χώρας, σκέφτεται ‘γιατί να μην βγούμε από την Ευρώπη; Γιατί ναι, θα είναι δύσκολα για τα πρώτα χρόνια, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε μετά ένα μέλλον. Αυτή τη στιγμή στραγγαλιζόμαστε μέσα στο σύστημα’. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε. Διότι είμαστε βαθιά φιλοευρωπαίοι», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά όχι αυτή την Ευρώπη που έχει χάσει τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού της λαϊκής βούλησης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της μη διάκρισης σε πλούσιους και φτωχούς. Αυτές οι αρχές  δεν βλέπουμε να έχουν εφαρμογή σήμερα. Για αυτό θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» και το παράδειγμα και η εμπειρία της Ελλάδας να χρησιμεύσουν ώστε η Ευρώπη να επιβιώσει, να συνεχίσει, να αναγεννηθεί. «Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Πιστεύουμε στην Ευρώπη».
Αναφερόμενη στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η Αθήνα ζητά από τους λαούς της Ευρώπης να συναινέσουν σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σε ρύθμιση του χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, ενώ δεν δέχεται περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς και δεν επιθυμεί να λάβει άλλα δάνεια. Επιδίωξη ακόμη της ελληνικής πλευράς είναι ένα επενδυτικό πακέτο, το οποίο θα διατεθεί απευθείας σε επενδυτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here