Φρ.Τίμερμανς: «Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων»

 

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού που υποφέρει. Εργαζόμαστε για του Έλληνες », δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, χθες, Τετάρτη 25 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα της Ελλάδας αλλά και αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την Ελλάδα, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομική διακυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο για να βγει από αυτή την αρνητική πορεία. Για αυτό ζητάμε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δώσει μια προοπτική στους πολίτες της αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη της».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές), ζήτησε να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα: «Τι περιμένουμε; Θα είναι γελοίο αν για μερικά μόνο σημεία, όπως ο ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, θέσουμε σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρωζώνη. Αυτό είναι τεράστιο λάθος».

Ο Syed Kamall (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), άσκησε κριτική στην προσέγγιση της ΕΕ στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η απάντηση που δίνουν φαίνεται να είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη και περισσότεροι κανόνες αντί για πραγματικές λύσεις. Για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση δήλωσε ότι «είναι λάθος το σύστημα ποσοστώσεων, όταν υπάρχουν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν».

Αποστάσεις από μια κοινωνικά δίκαιη λύση κράτησε ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) τονίζοντας ότι «Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μια λύση που θα αλλάζει το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο  της Ελλάδας και αυτό δεν γίνεται προς το παρόν. Τουλάχιστον δεν γίνεται με αυτή τη συμφωνία».

Υπάρχουν κράτη που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

«Υπάρχουν κράτη μέλη και τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα να χάνει, να εγκαταλείπει τη ζώνη ευρώ και πιστεύω ότι είναι εντελώς ανεύθυνο» σημείωσε ο Φιλίπ Λαμπέρτς των Πρασίνων (Βέλγιο). Κάτι τέτοιο, ανέφερε, «θα άνοιγε το δρόμο σε εκείνους εδώ μέσα που περιμένουν να κερδίσουν από το φόβο και την καταστροφή».

Για τη νεοσύστατη ομάδα Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών, η κ. Μαρίν Λεπέν είπε: «ζητάτε από τους Έλληνες να ξαναδοκιμάσουν τρομερή λιτότητα. Στην ουσία τους επιβάλλετε υποδούλωση λόγω χρέους ενάντια στη θέλησή τους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here