Φόβοι για έξαρση της ξενοφοβίας μετά το μακελειό- Γεροβασίλη: Μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ)

«Τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία» γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της». Οι θέσεις αυτές της κυβέρνησης, όπως τις μετέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, απηχούν και την ανησυχία της για το πως θα συμπεριφερθούν οι ήδη πολλές ξενοφοβικές  ευρωπαικές κυβερνήσεις στο προσφυγικό, μετά το νέο μακελειό στο Βέλγιο.

Το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη έχει εγκλωβίσει 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, αυξάνοντας την ένταση καθώς δεν διαφαίνεται πλέον καμία δικλείδα εκτόνωσης της προσφυγικής πίεσης. Πολλοί εκφράζουν ανοικτά τους φόβους τους ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα λιγοστεύουν και οι ελπίδες για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με απορρόφηση προσφύγων μέσω μετεγκαταστάσεων.

Αυτή την πρόθεση προσπαθεί να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση.

«Με την συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων» είπε και σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας» τόνισε η κ. Γεροβασίλη, η οποία αναφερόμενη στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες υπογράμμισε πως «οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντισταθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στο φόβο και να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 είπε: «Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας».

«Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά. Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν» είπε η κ. Γεροβασίλη για τα μέτρα ασφαλείας και χαρακτήρισε «απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών» συνέχισε.

Αναφερόμενη στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «κλειδί για την επιτυχίας της είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για την Ειδομένη

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ειδομένη, ανέφερε πως όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις.

«Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η παραμονή τους εκεί είναι αδιέξοδη. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι όποιες διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται ως προς τη διαχείριση της κατάστασης στην Ειδομένη είναι ελάσσονος σημασίας. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων για το ποιος κάνει τι. Από επικοινωνία με τους αρμόδιους, υπάρχει η πληροφόρηση ότι και σήμερα θα καλυφθούν ανάγκες με την συνεισφορά του στρατού. Επαναδραστηριοποιούνται επίσης και οι ΜΚΟ» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here