Φοβισμένος και αμήχανος Μητσοτάκης, δεν έβαλε τον Ερντογάν στη θέση του όταν μίλησε για προστασία «τρομοκρατών» από τον ΣΥΡΙΖΑ-Οι διάλογοι

Οι διάλογοι μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο Λονδινο, καταδεικνύουν πόσο απροετοίμαστη, αμήχανη και εκτός τόπου και χρόνου είναι η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει έναν έμπειρο και σκληρό διαπραγματευτή, όπως ο Τούρκος πρόεδρος. 

Οι διάλογοι, όπως δόθηκαν, άλλες από την ελληνική και άλλες από την τουρκική πλευρά, στη δημοσιότητα, εκθέτουν μάλλον παρά δίνουν εύσημα στο τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και αντιμετώπισε τα ζητήματα που του έβαλε ο Ερντογάν. Ηταν μια στάση που πρόδιδε φόβο και έλλειψη συνεκτικού σχεδίου δράσης, όπως άλλωστε αποδείχθηκε με το απίστευτο και απαράδεκτο αλαλούμ, με τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνη,ς την προηγούμενη ημέρα της συνάντησης, όταν άλλα διέρρεε το το ελληνικό πεντάγωνο και άλλα, διόρθωνε, λίγες ώρες μετά το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Ερντογάν έθεσε στον κ. Μητσοτάκη θέμα ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ¨περιθάλπει τρομοκράτες» και υπαινίχθηκε ότι αν εκείνος του στείλει μερικούς καταζητούμενους, θα αλλάξει στάση στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης, δεν φαίνεται από τους διαλόγους που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική πλευρά, να αντέδρασε σθεναρά και να υπερασπίσθηκε την δημοκρατική νομιμότητα κι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Την στάση του αυτή μάλιστα στηλίτευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδού τα «κατορθώματα» Μητσοτάκη μπροστά στον Ερντογάν:

Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να λάβουμε γνώση της συμφωνίας που υποστηρίζετε ότι υπογράψατε με την Λιβύη.

Ερντογάν: Θα μπορούσατε να την λάβετε από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά τον απομακρύνατε…

Μητσοτάκης: Αφού βρισκόμαστε εδώ, γιατί να την ζητάμε από αλλού και δεν μας την δίνετε εσείς;

Ερντογάν: Δεν μπορώ να την δώσω. Θα κατατεθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για το προσφυγικό

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στον πρόεδρο της Τουρκίας και την μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται, σαν να αδιαφορούν για την αύξηση των ροών ή να κλείνουν τα μάτια σαν να τις ενθαρρύνουν κιόλας. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα όσα μετέφερε ο ίδιος σε τούρκους δημοσιογράφους.

Ερντογάν: Εσύ μου λες πως έχεις πρόβλημα με το προσφυγικό και μου λες τι να κάνω εγώ. Σε πρώτη φάση να πω πως είσαι μέλος της Ε.Ε. Πρώτα στρίμωξε την Ε.Ε., κάνε μια μεγάλη προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στον τούρκο Πρόεδρο ότι αν η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό οφείλεται στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα αυτό.

Μητσοτάκης: Θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα ώστε να γίνουν δομές στην Τουρκία ή να χρηματοδοτηθεί η γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αν η Τουρκία δεν συνεργάζεται, αν η Τουρκία δεν κάνει κάτι για να ελέγξει από το δικό της έδαφος, τις ροές, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με τούρκους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην επιπλέον πίεση προς την ΕΕ.

Ερντογάν: Μας στείλατε 2000 πρόσφυγες και τους πήραμε. Δεν σας τους στείλαμε πίσω. Άρα η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει με αμοιβαία υποστήριξη. Εσείς έχετε ένα πλεονέκτημα, είστε μέλος της Ε.Ε. Γι αυτό και οι συνεργάτες μας με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Η αναφορά Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιχείρησε να συνδέσει με μέλη κουρδικών οργανώσεων. Τη σχετική αναφορά έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στην δημοσιότητα.

Ερντογάν: Κοιτάξτε, όλα τα μέλη του DHKP-C, του PKK-YPG,  της FETO έρχονται συνέχεια σε σας. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταφύγιο τους. Αυτό που περιμένουμε από εσάς είναι να πάρετε θέση απέναντι τους. Να ξέρετε η στήριξη σας αυτή θα αυξήσει τη στήριξη μας προς την πλευρά σας.  Θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο θετικά στο προσφυγικό.

Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε υπηρεσίες ασφαλείας που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ισχυρισμούς Ερντογάν:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον Πρωθυπουργό που εμφανίστηκε να κρατά ίσες αποστάσεις».

Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Επικριτικά ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Η διαπίστωση του Πρωθυπουργού στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην ‘’καλή διάθεση’’ των δυο πλευρών, είναι επιεικώς ατυχής, ιδίως όταν η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε για μια ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά. «Γνωρίζετε ποια είναι η γραμμή που πορεύεται κυβέρνηση; Εγώ δεν τη γνωρίζω και γι’ αυτό ζητώ τη σύγκλιση του συμβούλιου των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στον ΑΝΤ1.

«Καμιά θετική εξέλιξη για το λαό μας δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here