«Φωτιές» ανάβει στο ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς και αποτελούν τη  βάση συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Aκραία και αντικοινωνική χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή τoυ Star«στον ενικό» o κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι αυτά τα σκληρά μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν. «Αυτο το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή. Ποια κοινωνική ταξη, με ποιο εισοδημα και ποια φοροδοτική ικανότητα μπορει να στηριξει αυτα τα μετρα» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία.

Ωστόσο το πρωί της Τρίτης ο κ. Μητρόπουλος από το Mega παραδέχθηκε ότι ήταν υπερβολικός.

Ν. Βούτσης: Επώδυνη συμφωνία με κοινωνικό πρόσημο

Για επώδυνη συμφωνία που επιτεύχθηκε κάτω από ασφυκτικές συνθήκες, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης ο οποίος συμπλήρωσε πως η συμφωνία έχει ένα καθαρό κοινωνικό πρόσημο.

Λαπαβίτσας: Τι θα πουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους τους;

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πως θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους; Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους» αναρωτιέται, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας, που τάσσεται εκ νέου υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Π. Σκουρλέτης: πολιτικά υπερασπίσιμη συμφωνία

Για συμφωνία που έχει όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που για την ώρα την καθιστούν «πολιτικά υπερασπίσιμη» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.«Έχουμε μια συμφωνία, που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η οποία επιδιώκει μια δίκαιη κοινωνικά κατανομή των βαρών, έτσι ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια» δήλωσε στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας: «Αν επιτευχθεί αυτό το πράγμα, και μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα μας και τον λαό μας».

Ν. Φίλης: στο τραπέζι το θέμα του χρέους

Θετικά αποτιμά το αποτέλεσμα της διαπργαγμάτευσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος προσθέτει πως το θέμα  της ρύθμισης του χρέους, είναι στο τραπέζι.

Στο χρέος επικεντρώνει ο Στάθης Λεουτσάκος

Ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τη συνολική θεώρηση των μέτρων και κατά πόσο αυτά θα περάσουν από τη Βουλή. Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 θέλει να τα δει συνολικά και ειδικά το τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.

Προβληματισμένος ο Δ. Κοδέλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ(από την τάση της ΚΟΕ)

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας,(ΚΟΕ), σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από το μνημονιακό καθεστώς.

Ζερδελής: «Όχι» σε συμφωνία χωρίς μέτρα ανακούφισης για φτωχούς νησιώτες

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικός και ο Μιχελογιαννάκης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης με δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία «ταφόπλακα για την Ελλάδα», τόνισε ότι «θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει. Ο κ.Μιχελογιαννάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό , ιδίως αν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Διερωτήθηκε μάλιστα «πώς μπορείς να κάνεις μια συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;» και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Kαταψήφιση της μνημονιακής συμφωνίας και συνέδριο ζητά η Κομμουνιστική Τάση

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

«Όλα τα όργανα του κόμματος από την ΠΓ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here