Φωτεινή Πανουργιά: Λύτρωση με ένα εισιτήριο

 

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η Μαριάννα Φιλίππου θέλοντας ν’ αποδράσει από το οδυνηρό παρελθόν της αποφασίζει να δραπετεύσει. Μοναδική επιθυμία της ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. Επιβιβάζεται στο πλοίο για τη Νάπολη έχοντας για αποσκευή ένα εισιτήριο στο χέρι, που πάνω σ’ αυτό έχει επενδύσει όνειρα για μια καινούργια αρχή, για μια καινούργια ζωή. Στο πλοίο γνωρίζει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Ρώσο Σεργκέι Πετρόφ. Αναπόφευκτα ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσά τους. Η παραμονή της στη Νάπολη όμως παίρνει τραγικές διαστάσεις. ʼθελά της γίνεται στόχος της γνωστής εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα. Στην προσπάθεια της να ξεφύγει, το παρελθόν της κλείνει τον δρόμο. Κι εδώ, μια νέα περιπέτεια ζωής ξεκινά. Ποιός είναι ο Σεργκέι Πετρόφ και τί ρόλο θα παίξει στη ζωή της;

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από μια περιπέτεια στα γαλάζια νερά της Αδριατικής, λουσμένη στο φως της Νότιας Ιταλίας, με πλούσια συναισθήματα και εικόνες. Μπορεί άραγε ένα εισιτήριο να επιφέρει τη λύτρωση; Ή υπάρχει χρονικό όριο στις ανατροπές που επιδιώκουμε από τη ζωή;

Η Φωτεινή Πανουργιά γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Istituto Universitario Orientale στη Νάπολη της Ιταλίας και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον τομέα της Πολεοδομίας. Μιλάει αγγλικά γαλλικά και ιταλικά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ασχολήθηκε περιστασιακά με άρθρα και μεταφράσεις για περιοδικά. Είναι παντρεμένη και έχει τρεις κόρες. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Παράλληλος Κόσμος, η επαφήΤο Εισιτήριο είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα;

Τόσο η ιστορία όσο και οι ήρωές της, είναι καθαρά μυθοπλασία. Υπάρχουν όμως γεγονότα που εμπεριέχονται στην πλοκή που κρύβουν αποσπασματικά και από μια αληθινή ιστορία, λίγο αλλαγμένη, που έχω ακούσει ή βιώσει προσωπικά.

Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Θα μπορούσα να πω ότι το βιβλίο κινείται σε τρία επίπεδα:

Σε πρώτο επίπεδο, ξεκίνησα με μια ερώτηση που ζητούσε απάντηση. Τι επιλογές έχουν οι  γυναίκες που δοκιμάζονται καθημερινά από ένα καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας; Και φυσικά αυτήν την ερώτηση ακολούθησαν κι άλλες: Πόσες πιθανότητες έχουν να ξεφύγουν από μια ζωή που τους στερεί τον αυτοσεβασμό και την αυτοδιάθεση; Έχουν δικαίωμα να τολμήσουν; Ποια είναι τα χρονικά όρια της αντίδρασης σε μια καταπίεση;  Και άλλα πολλά. Έτσι λοιπόν, έφτιαξα μια ηρωίδα ευάλωτη και αιχμάλωτη του κοινωνικού της υπόβαθρου και της ζήτησα να δραπετεύσει από τη ζωή της. Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματά της, για να δω μέχρι που θα την βγάλει ο δρόμος της φυγής. Οπότε της έδωσα ένα εισιτήριο και την άφησα ελεύθερη να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Σε δεύτερο επίπεδο, επειδή εδώ και χρόνια ήθελα να γράψω κάτι σχετικό για την εγκληματική οργάνωση “Καμόρα”, ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις και πολύ ενδιαφέρον αν το ψάξεις σε βάθος, βρήκα την ευκαιρία να την εντάξω μέσα στην περιπέτεια της ηρωίδας μου για να της κάνω τη ζωή λίγο πιο δύσκολη, αυξάνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας στο ήδη δύσκολο εγχείρημά της.

Σε τρίτο επίπεδο και μετά από τόση ταλαιπωρία που τράβηξε η ηρωίδα, ήθελα να της δώσω ως ανταμοιβή, ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει να παλεύει και να μην εγκαταλείψει στα μισά της διαδρομής. Και ποιο θα ήταν το ισχυρότερο κίνητρο όλων, αν όχι ο έρωτας;

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες τους οποίους θα θέλατε να επικοινωνήσετε μέσα από το βιβλίο;

Είναι όλα εκείνα τα πράγματα τα οποία αφορούν στη ζωή μας. Η πρόθεσή μου ήταν να υπερασπιστώ το δικαίωμα των ανθρώπων να μπορούν να χτίσουν από την αρχή ό,τι έχει γκρεμιστεί από λάθος επιλογές ή σάπια θεμέλια. Και όπως ένα εισιτήριο μας δίνει την ευκαιρία για ένα ταξίδι  μέσα από το οποίο θα γνωρίσουμε έναν τόπο, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να μας οδηγήσει να γνωρίσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό και να μετρήσουμε τις αντοχές μας.

Μιλήστε μας λίγο για τους ήρωές σας

Οι ήρωες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανακατεύουν τις ζωές τους μέσα σε έναν πλούσιο κοινωνικό καμβά που περιλαμβάνει διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικές αντιδράσεις. Απελπισμένες γυναίκες, εγκληματίες, απατεώνες, κλεφτρόνια, πόρνες κ.ά., μπλέκονται σε ένα κουβάρι για να μας ψιθυρίσουν ότι ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει πάντα μια μικρή χαραμάδα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να ξαναβγούμε στο φως.

 

 

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που σας οδηγεί στη συγγραφή;

Μα τι άλλο εκτός από αυτό που επιδιώκουν συγγραφείς και αναγνώστες; Το ταξίδι.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here