Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες, οφειλέτες, ανείσπρακτα ενοίκια

Μια σειρά μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 από αγροτικές εργασίες, ενοίκια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και επιστροφή της έκπτωσης 2%  για εφάπαξ καταβολή φόρου, περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με  βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τε μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων, ότι παραμένουν αφορολόγητες αποζημιώσεις αγροτών για φυσικές καταστροφές που φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με 13%, καθώς και οι αγροτικές επιδοτήσεις έως ύψους 12.000 ευρώ.

Επίσης περιορίζεται στο μισό, από 55% στο 27,5% η προκαταβολή φόρου για αγρότες, ενώ δεν φορολογούνται ανείσπρακτα ενοίκια που παραχωρήθηκαν στο δημόσιο.

Η τροπολογία η οποία ψηφίζεται  την προσεχή Τρίτη 12-05-2015,  στο νομοσχέδιο  του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”».

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:

  • Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο  ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
  • Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%,  παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
  • Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
  • Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
  • Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.  παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.
  • Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here