Φωκίδα: Πάνω από 8 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο-Εκκενώνεται ο Τολοφώνας

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.

Ήδη δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Αυτή τη στιγμή τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.

Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού στην περιοχή της Ακράτας.

H pυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε και στην Ελαία Φωκίδας, ενώ έχουν καεί σπίτια στον ομώνυμο οικισμό αλλά και σε αυτό της Καλλιθέας. Το πύρινο μέτωπο συνεχώς διευρύνεται.

Τοπικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι στο σημείο σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Φωκίδα και τη Ναύπακτο.

Μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλούσε αρχικά τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Καλλιθέα, ωστόσο με νεότερο μήνυμα οι κάτοικοι καλούνται να πάνε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Επίσης στον Άγιο Σπυρίδωνα καλούνται να μεταβούν και όσοι βρίσκονται στην Καλλιθέα.

«Η φωτιά στην Ελαία και την Καλλιθέα της Φωκίδας κινείται ανεξέλεγκτα. Ξεκίνησε από την Ελαία όπου έκαψε σπίτια, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Καλλιθέα, όπου επίσης έκαψε σπίτια και τώρα ισχυροί άνεμοι την οδηγούν νότια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης της Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ την ίδια στιγμή το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 6 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λουκά Καραδήμο «η πυρκαγιά πέρασε πάρα πολύ κοντά στο χωριό και έκαψε ορισμένα παλιά σπίτια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές αλλά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό».

Το χωριό Ελαία είναι βόρεια από τα παραλιακά χωριά Γλυφάδα, Σπηλιά, Άγιος Σπυρίδων αλλά και το νησί Τριζόνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here