Φώφη και Σταύρος σε ασύμβατη κεντροαριστερο-δεξιά πορεία

Δύο κόσμοι, ξένοι και αταίριαστοι, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο, το παλιό ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Ηταν εξ αρχής στραβό το κλίμα, αλλά τόφαγε κι ο Σταύρος, ο οποίος τελευταία κλωτσάει συνεχώς και επικίνδυνα σε κάθε πολιτική προσπάθεια που έχει μέσα λέξεις όπως προοδευτικός, ή κεντροριστερά. 

Αλλα τα σχέδια του δεν σταματούν εκεί. Οπως δήλωσε το βράδυ στην εκπομπή «Ενικός¨, στο Star, διεκδικεί να ηγηθεί στο λεγόμενο κεντρώο χώρο, αποκαλύπτοντας ότι η όλα εμπλοκή του σε δήθεν διαλόγους με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ήτν τουλάχιστον υποκριτική.

Ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει, επαναλαμβάνοντας πως το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του Κέντρου δεν μπορεί να έχει κατά πλειοψηφία πρώην υπουργούς, ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία και πως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να έρθουν από ένα κόμμα.

«Θα είμαι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει. Αλλά με ποιους όρους όμως; Δε μιλάμε για την Δημοκρατική Συμπαράταξη plus, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Δεν είναι σκοπός να ενώσουμε τα δύο κόμματα, σημασία έχει αυτή η υπόθεση να συγκινήσει νέο κόσμο. Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Να αποφασίσουμε λοιπόν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετά να πάμε σε μια εκλογή από τη βάση και η βάση θα κρίνει ποιος είναι αρχηγός», είπε.

Ο Σταύρος, ανέκαθεν προτιμούσε λέξεις και φράσεις που δεν παρέπεμπαν ευθέως στη πολιτική. Εξ ου και το όνομα του κόμματός του, ένα συμβολικό όνομα παρά ένα πολιτικό στίγμα. Αυτό άλλωστε προσπαθεί επιμελώς να αποκρύψει, κάτω από τα θολά νερά μιας δήθεν ουδέτερης, ακομμάτιστης και απολίτικης, δήθεν, τεχνοκατικής προσέγγισης της κοινωνίας και της πολιτικής, δηλαδή των λύσεων-επιλογών που προτείνει.

Το ίδιο έκανε και στην εκδήλωση για της Επιτροπής Διαλόγου για την κεντροαριστερά, την οποία ο ίδιος πρότεινε, αλλά όπως φαίνεται, ανοικτά πλέον υπονομεύει. Φρόντισε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο, να την ακυρώσει. ¨Οχι μόνο δεν έχει τίποτα να πεί για την ανανέωση της λεγόμενη κεντροαριστεράς, όχι μόνο αποφεύγει επιμελώς ακόμη και τη λέξη ή συμφραζόμενά της να εκστομίσει αλλά τουναντίον, ορκίζεται στο όνομα της αξιοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων, ψάχνοντας νέα πρόσωπα στη πολιτική. Πηγαίνει σε εκδηλώσεις δήθεν για την ανασυγκρότηση τη δημοκρατικής παράταξης και προπαγανδίζει απόψεις και ιδέες ου Κυριάκο Μητσοτάκη. Περί αυτού πρόκειται.

Και όσο περνάει ο καιρός, κάτω από την σαφή ιδεολογική και πολιτική του σύγχυση, εμφανιζεται όλο και πιο καθαρά ένας επιμελώς κρυμμένος ως τώρα,  Σταύρος Μητσοτάκης. Ο ίδιος δεν κρύβει άλλωστε τις πραγματικές πολιτικές προτιμήσεις του, που δεν είναι άλλες από την δημιουργία μιάς μεγάλης συμμαχία μεταρρυθμιστών, στην οποία δηλώνει πρόθυμος να προσχωρήσει παρέα με τον Κυριάκο και τον νεοφιλελεύθερο προσωπικό της Δράσης του Στ. Μάνου και τη Μ. Ξαφά.

Τα ίδια, με άλλη διατύπωση, επανέλαβε και στην χθεσινή εκδήλωση, αφήνοντας εκτεθειμένη τη Φ. Γεννηματά, που αγωνιά, χωρίς ίχνος  αυτογνωσίας, να βρει συμμάχους για να ανασυγκροτήσει, τάχα μου τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Τι είπε όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης και άφησε για μια ακόμη φορά σύξυλη την κ. Γεννηματά, μετά το στήσιμο που της έριξε στο συνέδριο; Υπογράμμισε ότι για το Ποτάμι υπάρχει ένα εγχείρημα: Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα. «Το καινούργιο δεν θα γίνει από αναπαλαίωση. Δε θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο, δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χθες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα» κατέληξε.

Μετ΄από αυτό, παρέλκει να αναφέρουμε ότι το ενωτικό κάλεσμα της κ. Γεννηματά «για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», έπεσε πανηγυρικά, στο ..κενό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here