«Φλου» πολλά στις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα -Ισως πάει αναλογικά με αποδοχή και χάρτινων αποδείξεων

Αν και το 2017 προχωράει και υποτίθεται ότι πλέον το αφορολόγητο των πολιτών τεκμηριώνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα και άνευ έντυπων αποδείξεων, επειδή πολλά δεν έχουν διευκρινιστεί από υπουργικές αποφάσεις, ίσως τελικά ο νόμος να ισχύσει αναλογικά για κάποιους μήνες ή πάντως αφ’ ης στιγμής είναι το σύστημα λειτουργικό.

Αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει στραφεί σε αγορές με κάρτα, όμως δεν υπάρχει σύστημα που να συνδέει τις αγορές του με το ΑΦΜ του και πάνε ουσιαστικά στο βρόντο

Επίσης η αποδοχή ιατρικών δαπανών ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει μόνον με πλαστικό χρήμα, όμως ούτε τα κρατικά νοσοκομεία δέχονται κάρτες ούτε οι ιδιώτες γιατροί έχουν σύνδεση με κάρτες, οπότε ουσιαστικά ο πολίτης δεν μπορεί να δικαιολογήσει ιατρικά έξοδα που κάνει «εν τω μεταξύ» δίνοντας μετρητά και παίρνοντας αποδείξεις  έως ότου όλα όσα εξαγγέλθηκαν είναι ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμα.

Δεν έχει εν τω μεταξύ αποσαφηνιστεί πλήρως αν το σούπερ μάρκετ «πάει» στο αφορολόγητο, δεδομένου ότι στο σούπερ μάρκετ πληρώνονται και ΔΕΚΟ οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν θα προσμετρώνται.

• Πρέπει να διευκρινιστεί ποιές ακριβώς δαπάνες θεωρούνται ότι γίνονται δεκτές για το αφορολόγητο και να βρεθεί τρόπος να διαχωρίζονται στις ηλεκτρονικές πληρωμές από άλλες

*Πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα των ιατρικών δαπανών, γιατί δεν έχει εκδοθεί απόφαση που υποχρεώνει τους γιατρούς να δέχονται κάρτες.

• Δεν είναι ακόμη έτοιμη  η εφαρμογή του TAXIS, που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα με το ΑΦΜ του φορολογουμένου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι έτοιμη πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

• Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύει για το «εν τω μεταξύ διάστημα» αφού η εφαρμογή δεν λειτουργεί και αν η εφορία θα  δέχεται τις χάρτινες αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον σύμφωνα με τον νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το 2017 να πληρώνουν για πολλά αγαθά και  υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ή να ξοδεύουν σε πλαστικό χρήμα  ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή να ξοδεύουν  1.000 ευρώ σε πλαστικο χρήμα

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here