Φλέγονται τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν-Βυθίστηκε το ένα με 75.000 τόνους νάφθας

Ένα περιστατικό στη Θάλασσα του Ομάν διερευνά σώμα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, αφότου πετρελαιοφόρο έστειλε σήμα κινδύνου σε λιμάνι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναφορές κάνουν λόγο για εκρήξεις σε δύο τάνκερ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε την Πέμπτη ότι το Front Altair, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που υπ΄στησαν ζημιές μετά από επίθεση που δέχτηκαν στον Κόλπο του Ομάν, βυθίστηκε.

Το δεξαμενόπλοιο «Front Altair», το οποίο είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας. Εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε επίσης στη νορβηγική εφημερίδα «VG» ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το «Front Altair» μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, «βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη» γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Το βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει επίσης βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

Τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ακόμη ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή. Εκτός από το δεξαμενόπλοιο «Front Altair» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, πρόκειται επίσης για το «Kokuka Courageous» με σημαία Παναμά.

Το «Kokuka Courageous» μάλιστα υπέστη βλάβη στη δεξιά πλευρά του κύτους, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στη Σιγκαπούρη.

«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Στις 12 Μαΐου τέσσερα δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κατηγόρησαν αργότερα έναν «κρατικό παράγοντα».

Το Ιράν αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ήταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Μετά το συμβάν σημεiώθηκε άνοδος 3% σε brent και αμερικανικό αργό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here