Φιόρη Μεταλληνού: Θερινό ηλιοστάσιο μετά μουσικής στο Αστεροσκοπείο

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Aπόψε,  κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο (την μεγαλύτερη ημέρα του έτους) όπου γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου συμμετέχει στον εορτασμό, φιλοξενώντας  τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς.  Μιλάμε με την μουσικό και αστροφυσικό του ΕΑΑ Φιόρη Μεταλληνού.

-Και ηλιοστάσιο και Ημέρα Μουσικής;

Όλα τα ωραία μαζί. Η χορωδία θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια του Κόσμου ( από Αφρική, Μεξικό, Ρωσία, Λιθουανία, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα), αλλά και τραγούδια από κόσμους φανταστικούς και παραμυθένιους. Σας καλούμε λοιπόν στις 20:30, στον κήπο του Αστεροσκοπείου στο Θησείο να ταξιδέψουμε με την μουσική σε κόσμους εμπνευσμένους και μαγευτικούς.  Η είσοδος στην συναυλία είναι ελεύθερη, με απαραίτητα δελτία εισόδου τα οποία θα διατίθενται στην είσοδο από τις 20:00.

-Και αστροπαρατήρηση;

Μετά την μουσική εκδήλωση το Κέντρο Επισκεπτών θα είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό, όπως κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο για ξενάγηση στο μουσείο και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη ( γενική είσοδος: 5 ευρώ  / μειωμένο: 2,5 ευρώ).

-Επίσημα καλοκαίρι από σήμερα;

Σήμερα (για όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης) ξεκινάει επίσημα η εποχή του καλοκαιριού όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο Θερινό Ηλιοστάσιο στις 18:53:46. Θα είναι επίσης και η μεγαλύτερη ημέρα του έτους με διάρκεια 14 ώρες 48 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Από το Σάββατο, όμως, η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει.

-Έχει και τα λαογραφικά του το λιοτρόπι….

Η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ευρώπη με τιμές στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο. Οι σύγχρονοι παγανιστές τιμούν ιδιαίτερα το θερινό ηλιοστάσιο με επίκεντρο το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ στην Αγγλία. Στον ελληνικό χώρο συνδυάζεται με τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιού και τον Κλήδονα, δύο έθιμα που τελούνται την παραμονή του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here