Φιόρη Μεταλληνού: «Μύθοι των αστερισμών και λαϊκά παραμύθια»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου παρουσιάζει τον Φεβρουάριο μύθους των αστερισμών και λαϊκά παραμύθια που παρατηρούμε στον χειμερινό ουρανό και σχετίζονται με έρωτες και ιστορίες αγάπης εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία. Οι παρουσιάσεις ολοκληρώνονται με παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Μιλάμε με την αστροφυσικό Αναστασία- Φιόρη Μεταλληνού.

-Αστρομυθολογία;

Στη μυθολογία μας ο Δίας ερωτεύτηκε κάποτε την όμορφη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης, Τυνδάρεω. Για να την κατακτήσει συμβουλεύτηκε τη θεά Αφροδίτη. Εκείνη μεταμόρφωσε τον Δία σε Κύκνο, ενώ η ίδια, με τη μορφή ενός άγριου αετού, άρχισε να τον κυνηγά Βλέποντάς τους η Λήδα, ανοίγει την αγκαλιά της και σώζει τον όμορφο Κύκνο. Από την επαφή της με τον Δία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι: Κάστορας και Πολυδεύκης. Ο Κύκνος φαντάζει σαν ένας τεράστιος σταυρός, με τον Deneb, το λαμπρότερο αστέρι του, σε απόσταση 1.600 ετών φωτός μακριά από τη Γη μας.

 -«Ερωτικές Ιστορίες στον Μυθολογικό Ουρανό»

Πέμπτη 14/02, ώρα 20:00

Παρουσιάζουμε την σύνδεση των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού με την ελληνική μυθολογία, εστιαζόμενοι στους μύθους με θεματολογία τον έρωτα.

Θα ακολουθήσει αναγνώριση των αστερισμών του χειμερινού ουρανού (ουρανογραφία) και παρατήρηση του σμήνους των Πλειάδων από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη. Ομιλητές: Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού και Δημήτρης Τσιμπίδας, αστροφυσικοί στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 210 3490160 και 210 3490036 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00).

 

 

-«Του ουρανού τα μυστικά»

Σάββατο 16/2 και Παρασκευή 22/02, ώρα 18:00

 

H ομάδα αφήγησης «Χείλια λένε παραμύθια» με τις Πέγκυ Καραγιάννη και Καλλιόπη Λιαδή παρουσιάζουν μύθους, λαϊκά παραμύθια και παραδοσιακά νανουρίσματα με την συνοδεία ήχων φλάουτου, κιθάρας και μικρών κρουστών από τον μουσικό Φώτη Μυλωνά.

Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω, αλλά και σε ενήλικες. Πραγματοποιείται κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Ακολουθεί  παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο.

 

Γενική είσοδος: 10 ευρώ (μειωμένο 7,5 ευρώ). Κρατήσεις θέσεων 210 3490160 και 210 3490036 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here