Φιόρη Μεταλληνού: Με νότες μια βόλτα στο διάστημα

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεχίζοντας και το καλοκαίρι τις θεματικές του βραδιές, ολοκληρώνει την ερχόμενη Παρασκευή έναν κύκλο ομιλιών σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές  Εκδόσεις Κρήτης, εμπλέκοντας τον Λόγο με την Μουσική.Την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 21:00 στον λόφο της Πνύκας, ο λόγος του Γιώργου Γραμματικάκη θα μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο διάστημα. Θέμα της ομιλίας του:  «η εξωγήινη μας μοναξιά». Ο ήχος της μουσικής και η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού θα πλαισιώσουν τη βραδιά. Μιλάμε με την αστρονόμο και μουσικό Φιόρη Μεταλληνού.

-Σε ποιο πλαίσιο παρουσιάζεται η συγκεκριμένη βραδιά;

Η παρουσίαση του κ. Γραμματικάκη αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά θεματική ομιλία που δίνεται αυτό το καλοκαίρι στον κήπο του Αστεροσκοπείου σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Καλεσμένοι: διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, ο λόγος των οποίων πραγματεύεται , τον ουρανό και την νύχτα, την επιστημονική αναζήτηση, την θέση του ανθρώπου στο σύμπαν, την διαδρομή προς την κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Έχουν ήδη προηγηθεί ομιλίες των κυρίων Νίκου Πράντζου, Άγγελου Χανιώτη και Στέφανου Τραχανά, οι οποίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο www.blod.gr για όποιους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν.

-Το θέμα της ομιλίας του κ. Γραμματικάκη;

Όπως ο ίδιος περιγράφει: «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής απαντάται ήδη στους µύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσµου. Αποκτά όµως ένα συγκροτηµένο επιστηµονικό περιεχόµενο µόνον τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει λοιπόν µια αυξανόµενη αισιοδοξία ότι κάπου, κάποια στιγµή, θα επιβεβαιωθεί πως το φαινόµενο της ζωής δεν είναι αποκλειστικό φαινόµενο του πλανήτη µας. Από το σηµείο όµως αυτό µέχρι τον εντοπισµό και την επικοινωνία µας µε κάποιο είδος νοηµοσύνης, που διαβιεί στο αχανές Σύµπαν, ορθώνονται αξεπέραστα εµπόδια. Είµαστε λοιπόν καταδικασµένοι στην εξωγήινη µοναξιά µας. Η µόνη βεβαιότητα είναι ότι η ζωή, σε ποικίλες της µορφές, ανθίζει πάντοτε στη Γη, και µας περιµένει. Αν, όσο είναι ακόµα καιρός, τείνουµε το χέρι προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωϊκό της θαύµα, τον Άλλο και τους άλλους, ίσως αισθανθούµε πιο άξιοι κάτοικοι του περιούσιου πλανήτη µας. Ανάµεσα στα πολλά µηνύµατα που στέλνουµε στο Σύµπαν, αυτό θα είναι το πιο ευδιάκριτο, ίσως όµως και το πιο ανεκτίµητο.»

-Ποια η δική σας συμβολή στην βραδιά;

Η συμβολή μου αφορά το μουσικό μέρος το οποίο θα πλαισιώσει την βραδιά, ερμηνεύοντας τραγούδια ελλήνων συνθετών, εμπνευσμένων από τον ουρανό. Έχω την χαρά να συμπράττω μουσικά με δυο πολύ καλούς μουσικούς: τον Σταύρο Σολωμό στην κιθάρα, ο οποίος είναι και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο και τον τσελίστα Γιάννο Γιοβάνο. Θα συνταξιδέψουμε με όχημα τις νότες της μουσικής και τον εμπνευσμένο λόγο του εξαιρετικού ομιλητή, σε ένα ταξίδι από την γη στον ουρανό, το σκοτάδι και τη νύχτα, για να επιστρέψουμε και πάλι στον πευκόφυτο λόφο των Νυμφών με το βλέμμα στους πλανήτες που θα έχουν ήδη ανατείλει στον αττικό ουρανό.

-Πως μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εκδήλωση;

Η είσοδος είναι ελεύθερη για την εκδήλωση, απαιτείται όμως η προμήθεια δελτίων, τα οποία θα παρέχονται στην είσοδο του Αστεροσκοπείου από τις 20:00 έως εξαντλήσεώς τους. Επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος, όσοι δεν καταφέρουν να εισέλθουν θα μπορούν να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά, λίγες μέρες αργότερα.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν την βραδιά με παρατήρηση του πλανήτη Δία από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο έως τις 24:00 (με γενική είσοδο 2,5 ευρώ).

Πληροφορίες στα 210 3490160 και 210 3490036.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here