Φιόρη Μεταλληνού: «Ιδού ο Νυμφίος» και «Ουρανογραφίες» στην Απανεμιά

 

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Την Κυριακή των Βαίων παρουσιάζεται στην ιστορική Απανεμιά στην Πλάκα,   μια συλλογή ελληνικών τραγουδιών υπό τον τίτλο «Ουρανογραφίες». Τραγούδια, η μουσική και οι στίχοι των οποίων, μας οδηγούν σε μια ουράνια τροχιά για να προσεγγίσουμε τα μυστήρια του κόσμου μας. Να κατευθύνουμε τον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας, με όλα τα πάθη που εμπεριέχει, προς τον μακρόκοσμο και την ομορφιά που ο ουρανός μας προσφέρει. Ένα ταξίδι προς τ΄ αστέρια, με οδηγό την μουσική και την ποίηση και συνοδοιπόρους επί σκηνής την Κασσιανή Λάζαρη στο τραγούδι και στην κιθάρα, τον Γιάννο Γιοβάννο στο τσέλο και τον Σταύρο Σολωμό στο μαντολίνο. Μιλάμε με την μουσικό και αστροφυσικό Αναστασία Φιόρη Μεταλληνού.

-Ένας χώρος εμβληματικός που ταυτίστηκε με το νέο ελληνικό τραγούδι;

Οπωσδήποτε η «Απανεμιά» αποτελεί έναν χώρο εμβληματικό στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, καθώς σπουδαίοι ερμηνευτές, συνθέτες, μουσικοί και στιχουργοί έχουν εκφραστεί και επικοινωνήσει με το κοινό σε ένα μέρος ζεστό, φιλόξενο και εμπνευσμένο. Μέχρι σήμερα διατηρεί το πνεύμα και την ομορφιά των χρόνων που έχουν προηγηθεί.

-Τότε που η ψυχαγωγία ήταν ταυτισμένη με τη συντροφιά και την πνευματικότητα…

Η ψυχαγωγία εξ ορισμού αποτελεί «αγωγή της ψυχής», οπότε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματικότητα, τον προβληματισμό και την συντροφικότητα με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών, προβληματισμών και συναισθημάτων που η μουσική εμπνέει και υποκινεί. Αν σήμερα τυχαίνει πολλές φορές οι πράξεις μας να μην εναρμονίζονται με τις έννοιες που η γλώσσα με ακρίβεια περιγράφει, το πρόβλημα αντικατοπτρίζει την αδυναμία να κατανοούμε την αλήθεια της γλώσσας, ή ακόμα χειρότερα να την αλλοιώνουμε. Γι αυτό οι μουσικοί οφείλουμε προσφέρουμε ψυχαγωγία με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

-Κυριακή των Βαΐων με Μάνο Χατζιδάκι; 

Όχι μόνο με Μάνο Χατζιδάκι. Σίγουρα όμως δεν θα λείπει από την βραδιά, αφενός γιατί η μουσική του μας οδηγεί στ’ αστέρια. Αφετέρου, γιατί το έργο του μας ωθεί να βιώσουμε το πάθος για να οδηγηθούμε προς την «λύτρωση», την «κάθαρση» και ίσως την «ανάσταση» του πνεύματος και της ψυχής. Γι’ αυτό θαυμάζω απεριόριστα τον Μάνο Χατζιδάκι. Μας υποδεικνύει πως μέσα από το πάθος να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

  1. Σε πολλά του έργα, εμβληματικά,  «Ο κύκλος του C.N.S.»(1952), «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972), «Ματωμένος Γάμος» (1947) και «Καπετάν Μιχάλης» (1966) ο μεγάλος μας συνθέτης μιλά ποιητικά και με πάθος για την απώλεια, την ενοχή, τον έρωτα, το θάνατο, τον πόλεμο και την ελευθερία. Για Σταύρωση που ζητά μια Ανάσταση;

Να προσθέσω και τα υπέροχα «Τραγούδια της Αμαρτίας» σε ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που τόσο αισθαντικά και ευαίσθητα ερμηνεύει ο αγαπημένος Ανδρέας Καρακότας.

-Θα παρουσιάσετε και άλλες  μουσικές που επικεντρώνονται στο θείο και το ανθρώπινο πάθος;

Στο ανθρώπινο πάθος ναι, στο οποίο ο ουρανός, τουλάχιστον για μένα, αποτελεί  παρηγοριά και ίσως έναν δρόμο προς την λύτρωση και το φως.

-Μεγαλοβδομάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια στην Κέρκυρα;

Τα παιδικά μου χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Κέρκυρα γιατί εκεί αγάπησα ό,τι με έχει καθορίσει στην μετέπειτα ζωή μου. Ο έναστρος ουρανός και οι λαμπεροί αστερισμοί, οι ηλιόλουστες μέρες, οι μυρωδιές και τα χρώματα της άνοιξης, ο ήχος των χελιδονιών πάνω από τις στέγες της πόλης, η όψη της μητέρας μου. Η μελαγχολία και η προσμονή που όλες οι εικόνες και οι ήχοι του νησιού μου υποκινούν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here