Φιόρη Μεταλληνού: Το σκιασμένο πρόσωπο της Σελήνης

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι πανσέληνος αποτελεί για τους ρομαντικούς και λάτρεις του νυχτερινού ουρανού ένα γοητευτικό θέαμα για παρατήρηση. Από τις 12 ή 13 πανσελήνους του έτους όμως, η αυγουστιάτικη έχει καθιερωθεί ως η γοητευτικότερη.Η ιδιότητά της αυτή δεν οφείλεται τόσο σε αστρονομικούς, όσο σε συναισθηματικούς λόγους. Τον Αύγουστο βρισκόμαστε, οι περισσότεροι, σε ευχάριστη και ξεκούραστη διάθεση, ατενίζουμε συχνότερα τον βραδινό ουρανό, αφηνόμαστε πιο εύκολα στη μαγεία του. Μιλάμε με την Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικό Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

-Ειδικά το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι η σελήνη διαγράφει στον ουρανό τροχιά μικρότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Μεσουρανεί επομένως σε χαμηλότερο ύψος πάνω από τον ορίζοντα και όταν βρίσκεται σε φάση πανσελήνου, μας δίνει την εντύπωση ότι έχει μεγαλύτερο μέγεθος. Ιδίως κατά την ανατολή της, όταν βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, τα μάτια μας έχουν την δυνατότητα να την συγκρίνουν στο μέγεθος με αντικείμενα του επίγειου τοπίου (κτήρια, δέντρα κλπ) οπότε μας φαντάζει μεγαλύτερη απ’ ότι στην μεσουράνησή της, όπου λάμπει με υπόβαθρο τον σκοτεινό ουρανό. 

-Απόψε;

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια ακόμα καλοκαιρινή πανσέληνο. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έγκειται στο ότι η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη, καθώς θα εισέλθει μερικώς στην σκιά της γης και θα σκιαστεί μικρό μέρος της επιφάνειάς της, περίπου κατά το ένα τέταρτο αυτής.

Αν και η πανσέληνος δεν είναι η καταλληλότερη περίοδος για παρατήρηση της Σελήνης μέσα από ένα τηλεσκόπιο – λόγω της μεγάλης της λαμπρότητας – το θέαμα της ολόγιομης σελήνης μαγεύει κάθε παρατηρητή του ουρανού, ακόμα και όταν πραγματοποιείται με γυμνό οφθαλμό.

-Κοκκινοπορτοκαλιά;

Το δε χρώμα της, το οποίο κατά την ανατολή της τείνει προς το κόκκινο και το πορτοκαλί, οφείλεται στην σκέδαση του φωτός εντός της ατμόσφαιρας. Το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο κατά την ανατολή της σελήνης, που καθώς βρίσκεται κοντά στον ορίζοντατο φως της διανύει μεγαλύτερη διαδρομή στην ατμόσφαιρα μέχρι να φτάσει στα μάτια μας. 

Πότε ξεκινά το φαινόμενο;

Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 20:23 όπου η σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιείται το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώνεται η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η σελήνη θα έχει βγει από την σκιά της Γης.

«Τότε το φεγγάρι σκόνταψε στις ιτιές κι έπεσε στο πυκνό χορτάρι.

Μεγάλο σούσουρο έγινε στα φύλλα.

Τρέξανε τα παιδιά, πήραν στα παχουλά τους χέρια το φεγγάρι κι όλη

τη νύχτα παίζανε στον κάμπο.

Τώρα τα χέρια τους είναι χρυσά, τα πόδια τους χρυσά, κι όπου

πατούν αφήνουνε κάτι μικρά φεγγάρια στο νοτισμένο χώμα.

Μα, ευτυχώς, οι μεγάλοι δεν ξέρουν πολλά, δεν καλοβλέπουν.

Μονάχα οι μάνες κάτι υποψιάστηκαν.

Γι’ αυτό τα παιδιά κρύβουνε τα χρυσωμένα χέρια τους στις άδειες

τσέπες, μην τα μαλώσει η μάνα τους που όλη τη νύχτα παίζανε κρυφά

με το φεγγάρι.»

– Γιάννης Ρίτσος – 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here