Φιόρη Μεταλληνού: Μαγειρεύουν …κομήτες στο Θησείο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΗ

Οι δράσεις στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους  συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο. Σας προτείνουμε τις ακόλουθες  για το υπόλοιπο του μήνα. Μιλάμε με την αστρονόμο Φιόρη Μεταλληνού.

-Χθες είχατε νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού;

Ναι, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων βραδινών μας επισκέψεων, παρατηρήσαμε τον νυχτερινό ουρανό τις εντυπωσιακές Πλειάδες (ή Πούλια), τον λαμπερό αστερισμό του Ωρίωνα και τον Σείριο, τον λαμπερότερο αστέρα του ουρανού. Όπως και η μυθολογία μας περιγράφει, ο σπουδαίος κυνηγός θα ακολουθεί τις νύμφες πλειάδες στον ουρανό, οι οποίες θα ξεφεύγουν μπροστά του.

-Η επόμενη αστροπαρατήρηση;

“Από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον του Σύμπαντος…”, Σάββατο 17/02, ώρα 18:00.  Θεματική Βραδιά στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με ομιλητή τον καθηγητή Αστροφυσικής Βασίλη Χαρμανδάρη. Κάτω από το θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη θα κάνουμε όλοι μαζί ένα γρήγορο ταξίδι χρόνο. Θα δούμε πίσω στο παρελθόν, ανακαλύπτοντας την ιστορία της δημιουργίας του Σύμπαντος όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχέγονο φως που διαρκώς συλλέγουν διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια, και θα προβλέψουμε το μέλλον μας, στηριζόμενοι στη σύγχρονη φυσική και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η κατανόηση των νόμων που καθορίζουν τη λειτουργία του κόσμου που μας περιβάλει.
-Ακολουθεί το οι «Μικροί Επιστήμονες εν δράσει»

Ναι, το Σάββατο 17/02, ώρα 10:30. Η δράση “Μικροί Επιστήμονες εν δράσει» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Πειράματα, κατασκευές και βιωματικές δραστηριότητες δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να μεταμορφωθούν σε νέους επιστήμονες. Τους παρουσιάζονται μια σειρά από βασικά ρωτήματα όπως: Γιατί ο Δίας είναι αέριος και έχει ζώνες;

-Μπορούμε να μαγειρέψουμε έναν κομήτη;

Θα πούμε για αυτά και άλλα. Τι είναι ένα νεφέλωμα; Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Σε αυτά μαθαίνουν με ποιον τρόπο πρέπει να συλλέξουμε τις πληροφορίες που μας χρειάζονται για να καταλήξουμε στη σωστή απάντηση. Η δράση διαρκεί 2 ώρες και ξεκινά στις 10:30 κάθε Σάββατο και γίνεται στους κήπους και τα κτίρια του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: Tηλέφωνα: 210-3490055 ή 210-3490112 – email: drasi.noa@gmail.com

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here