Φιόρη Μεταλληνού: Καλοκαίρι στο Αστεροσκοπείο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεχίζουν τις δράσεις τους για το ευρύ κοινό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά. Μιλάμε με την Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικό στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

  • Ποιες οι δράσεις του Αστεροσκοπείου που αφορούν τα παιδιά;

Συνεχίζουμε για δεύτερη πλέον χρονιά στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου «Το παιχνίδι του χαμένου τηλεσκοπίου», ένα παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-12 ετών. Ήδη 2.000 παιδιά έχουν πάρει μέρος. Μέσω του παιχνιδιού, οι νεαροί επισκέπτες του Αστεροσκοπείου, με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό μυούνται σε θέματα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής. Το επόμενο θα γίνει την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις 19:00, στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. Επίσης στο Θησείο λαμβάνει χώρα μια φορά το μήνα το διαδραστικό quiz «Είσαι πιο έξυπνος από ένα διαστημικό παιδί;». Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά συναγωνίζονται με τους γονείς τους σε θέματα Αστρονομίας. Φαντάζεστε βεβαίως ποια ομάδα είναι συνήθως η νικήτρια..! Αντίστοιχα, στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, ξεκινά για πρώτη φορά, αυτό το καλοκαίρι, μια νέα δράση, επίσης για νεαρούς μαθητές (7-11 ετών): Το Astrocamp. Στην εβδομάδα 19-23 Ιουνίου 2017 και ώρες 08:30 – 14:30 οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, να συμμετέχουν σε πειράματα, δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια που αφορούν την Αστρονομία, καθώς και να παρατηρήσουν το κοντινότερό μας άστρο – τον Ήλιο- με φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο.

  • Εκτός των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου ταξιδεύετε;

Το φετινό καλοκαίρι «Το Αστεροσκοπείο πηγαίνει Κατασκήνωση». Μια δράση που ξεκινά τον επόμενο μήνα, κατά την οποία ειδικευμένο προσωπικό του Αστεροσκοπείου επισκέπτεται κατασκηνώσεις, ώστε παιδιά και νέοι να εξοικειωθούν με την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και των θερινών αστερισμών, να συνδέσουν τους αστερισμούς με την ελληνική μυθολογία και να παρατηρήσουν την σελήνη και πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με φορητά τηλεσκόπια. Η δράση πραγματοποιείται σε ώρες βραδινές, σε ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης.

  • Κάποιο παιχνίδι για ενήλικες;

«Οι πειρατές του διαστήματος» είναι ένα quiz για ενήλικες το οποίο τεστάρει τις γνώσεις ενηλίκων και παίζεται όλο το χειμώνα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Το μεγαλύτερο όμως παιχνίδι για ενήλικες, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα καλούνται με τρόπο διασκεδαστικό να αντιμετωπίσουν μία σειρά αστρονομικών «δοκιμασιών», το σχεδιάζουμε για τον Σεπτέμβριο του 2017. Λεπτομέρειες με τους κανόνες και τους όρους συμμετοχής θα ανακοινωθούν σύντομα!

  • Οι βραδινές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο; 

Το πρόγραμμα των βραδινών παρατηρήσεων στο λόφο της Πνύκας, με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, συνεχίζεται για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 21:00 έως τις 22:30. (http://www.noa.gr).

Αντίστοιχα, για το πρόγραμμα των επισκέψεων στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ: http://www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/penteli

  • Άλλες δράσεις που αφορούν το κοινό;

Σχεδιάζουμε επίσης δράσεις που συνδέουν την Αστρονομία με τις Τέχνες και ειδικότερα με την Μουσική, ώστε οι επισκέπτες μας να «ταξιδεύουν» στον ουρανό και μέσω της Τέχνης. Στην επόμενη μουσική μας βραδιά, «Jazz & Baroque Αστερισμοί»,  την Κυριακή 28 Μαΐου, τζαζ και μπαρόκ μελωδίες και τραγούδια, ενορχηστρώνονται για ηλεκτρικές κιθάρες μουσικό πριόνι, και φωνές.  Ήχοι από το διάστημα, καθώς δορυφόροι τους έχουν καταγράψει, ενσωματώνονται στις ενορχηστρώσεις. Η αρμονία της μουσικής ταξιδεύει για να συναντήσει την αρμονία του σύμπαντος, εντός του θόλου του τηλεσκοπίου Δωρίδη, κάτω από τον Αττικό ουρανό. Ακολουθεί παρατήρηση του πλανήτη Δία και των δορυφόρων του με το ιστορικό τηλεσκόπιο.

Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων και κόστος δράσεων, στα τηλέφωνα:

210 3490160 – 2103490150 – 210 3490036

(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00)

https://www.facebook.com/visitorcenters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here